Kultúra

Mozimentés Rómában

A mozi szerelmesei mentettek meg egy bezárásra ítélt filmszínháztermet Rómában.

Moziőrülteknek hívják magukat az új római mozi, a Kino tulajdonosai, akik hisznek abban, hogy nem csak a nagy moziláncoknak van jövője.

“Amikor meghallottuk, hogy be akarják zárni a már ritkaságnak számító művészmozit, befektetőkhöz fordultunk. Azt válaszolták, ma már csak őrültek adnak ki pénzt nem többtermes mozira. Mi mégis ezt tettük. Először négyen voltunk, a végére hatvanan fogtunk össze” – mondta el a római sajtónak a Kino tulajdonos-csoportját vezető Cristiano Gerbino, aki filmtörténetet tanít a Cinecitta római filmgyár egyetemén.

Gerbino mozgósította barátait, és így ismert olasz színészek, rendezők és teljesen ismeretlen magánemberek csatlakoztak a mozimentéshez. Saját pénzből és saját erőből öt hónapon át állították helyre az egykori Grauco mozit. Gerbino és társai maguk cseréltek le a csöveket, festették le a falakat, szerelték be a digitális vetítőt és keresztelték el saját mozijukat Kinónak. “A nemzetközi fesztiválokról a mozikba sohase eljutó alkotásokat tűzzük műsorra” – hangoztatta a színész Massimo Galimberti, a Kino művészeti felelőse. Más sors jutott a római városközpont kulturális találkozóhelyeként ismert Metropolitan mozira: a bezárása ellen tiltakozók hiába foglalták el a mozit, a Metropolitant eladták egy olasz konfekcióüzletláncnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik