Kultúra

Polanski hétfőtől újra forgat Párizsban

Roman Polanski újra a kamera mögé elé áll: a világhírű magyar származású francia írónő, Yasmina Reza Az öldöklés istene című színdarabjának filmváltozatát kezdi forgatni.

Ez lesz a francia-lengyel kettős állampolgárságú filmrendező első filmje azóta, hogy tavaly júliusban visszanyerte szabadságát, miután a svájci hatóságok úgy döntöttek: nem tesznek eleget az amerikai részről kérvényezett kiadatási kérelemnek. A filmrendező 10 hónapos svájci házi őrizete után ismét Párizsban él.

A 77 éves Oscar-díjas rendező Párizs egyik elővárosában, a Bry-sur-Marne-i stúdióban forgatja új filmjét, a főszerepben a brit Kate Winslettel és az amerikai Jodie Fosterrel. A férfi főszerepeket John C. Reilly és a Becstelen brigantykban nyújtott játékáért Oscar-díjat kapott osztrák Christoph Waltz alakítják.

Az öldöklés Istene éles humorú, szellemes vígjáték, amelyben két házaspár a gyermekeik közti konfliktust próbálja meg rendezni. Yasmina Reza színdarabját 2009-ben számos jelentős díjjal jutalmazták, elnyerte egyebek mellett a legjobb új vígjátéknak járó Laurence Olivier-díjat és a legjobb színdarabnak járó tekintélyes amerikai Tony-díjat is.

Magyarországon a közelmúltban mutatta be Az öldöklés istenét a Vígszínház Kamondi Zoltán rendezésében, a házaspárokat Eszenyi Enikő és Kern András, illetve Börcsök Enikő és Epres Attila játsszák.

Roman Polanskit nemzetközi elfogató parancs alapján tartóztatták le 2009 szeptemberben Svájcban. A rendező gstaadi üdülőjében, házi őrizetben várt arra, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak, ahol 33 évvel ezelőtt elkövetett liliomtiprásáért akarták bíróság elé állítani. A világ 188 országában továbbra is érvényben van ellene a nemzetközi elfogatóparancs, de szabadon élhet Svájcban, Franciaországban és Lengyelországban, valamint azokban az országokban, amelyeknek nincs kiadatási egyezményük az Egyesült Államokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik