Kultúra

Polanski nyerte a legjobb rendező Európai Filmdíját

A Szellemíró a legjobb forgatókönyv, díszlet és filmzene díját is elnyerte, a legjobb színész Ewan McGregor lett.

Roman Polanski Szellemíró című politikai krimijének ítélték oda a legjobb rendezésért járó díjat szombaton az Európai Filmakadémia (EFA) idei díjkiosztóján. Az észt fővárosban, Tallinnban lezajlott gálán Polanski videoüzenetben mondott köszönetet a szereplőknek és a forgatás stábjának.

A Robert Harris bestseller könyve alapján Németországban forgatott Szellemíró vitte el a legjobb filmzenének, forgatókönyvnek és díszletnek járó díjakat is. A Pierce Brosnan és Ewan McGregor főszereplésével készült filmet, amely Tallinnban hét kategóriában is jelölt volt, már a februári Berlinalén is Ezüst Medvével jutalmazták.

A legjobb operatőrnek szóló kitüntetést Giora Bejach kapta a Samuel Maoz rendezte Libanon című izraeli-francia-német háborús dráma felvételeiért.

A legjobb női alakítás díját Sylvie Testud kapta a Lourdes című filmért, a legjobb animációs film az Anilogue filmfesztiválon is bemutatott Az illuzionista lett. Az életműdíjat Bruno Ganz (Berlin fölött az ég, A bukás) vehette át. Az idei Európai Filmdíjak egyetlen magyar jelöltje, Szimler Bálint Itt vagyok című rövidfilmje a Hanoi-Warsaw című lengyel alkotástól kapott ki.

AJÁNLOTT LINKEK:
Az Európai Filmakadémia weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik