Kultúra

Népítélet: Káröröm, selyemmajmok, Való világ

Az összezártság nehézségeiben való gyönyörködés megint népszerű foglalatosság lett a tévénézők körében.

Akár a BUX index, a Való Világ is megint pozitívban zárt, elindult fölfelé – ironikus módon épp akkor, amikor lényegében kiderült, hogy a műfaji megjelölésben is szereplő valóságot azért a tévé alkalmasint megismételve veszi föl, ahogy arról Gigi félbevágott vallomása (lásd még a ValóVilág őszödi beszéde) is tanúskodik.

Persze tudjuk, hogy hitelesség és valódiság két különböző dolog, a költő tanácsát megfogadva immáron a villalakók is az igazat mondják (főleg Szandika), és nem a valódit. Ez két hónap bezártság után érthető is, ami azzal jár együtt, hogy a nézők végre valódi senyvedést láthatnak. Ez pedig a Colosseum-béli tapasztalatok óta (lásd még boszorkányégetés, guillotine, Kékfény) ismeretesen népszerű dolog – mások szenvedése vonzza a tekintetet.

Nem mintha ennek annyira örülni kéne egy olyan országban, ahol az emberi méltóság tekintetében a népesség nagy része még saját magát illetően sem túl nagy igényű, de hát ezt a világképet adják jelenleg országosan és kereskedelmileg (lásd még az RTL Klub híradóját, ahol a hír, melyben közönyös minisztériumi előadók közlik, hogy a kifizetetlen közüzemi számlák türelmi ideje három hónapról kettőre „mérséklődik”, azaz ezután kéthavi tartozás után is ki lehet kapcsolni a villanyt-gázt, szóval ez a hír a társadalmi kockázatok (t.i.: emberek fognak megfagyni) teljes mellőzésével kerül adásba, majd gyorsan áttérünk a veszprémi állatkertben született édibédi selyemmajom-kölykök prémes füleire (lásd még „szép telünk van”-féle filmetűdök és „rengeti már a szél az érett kalászokat”-riportok 30-40-50 évvel ezelőtt).

Egy szó mint száz, a Való Világ 4 az első öt legnézettebb műsor közül 3-at mondhat a magáénak, köztük a két legnépszerűbbet majdnem kétmilliós közönséggel.

A legsikeresebb filmet is az RTL Klub mondhatja magáénak: a Gagyi mami 11. lett 1,29 milliós nézővel, míg az Ezek megőrültek már nagyon bukik, a legnézettebb perce is az egymilliós határ alatt van (pedig szegény Zana József még meg is sérült egy szerencsétlen ütközésben), ennél még a Heti Hetes is többre képes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik