Kultúra

A tévében: súlyos döntések Putyintól a dutyiig

Sorsdöntő kézilabdameccs, börtönszabadulás, börtönélmény, démonvadászat, retróbosszúfilm és maga minden oroszok cárja.

Rögtön a közepébe vágunk: 18:15-től indul a sport1-en az a Magyarország-Németország-meccs a kézilabda-vb-n, amiért kimentünk. Miután sikeresen és dicséretesen túljutottunk a csoportmeccseken, a középdöntő első meccsén cipóra vert minket az aktuális világbajnok – Mocsai ezt be- és előre látta már a második félidőre, így okosan nem erőltette a meccset. Mivel nekünk a németek ellen kell győzni, hisz csak így kerülhetünk ki az olimpiai kvalifikációs versenyre, így kerülhetünk be az első 7-be. Úgyhogy tessék mindenkit összefogdosni a szomszéd Lalikától a zöldséges sógoráig, és szurkolni ma este a válogatottért.

Remélhetőleg a kézilabdázók nem kerülnek olyan szorult helyzetbe, mint Quawntay Adams, aki több szökés után egy szuperbiztonságos börtönbe került: képzeljenek el egy bekamerázott acélkalitkát, amit félóránként átvizsgálnak az őrök. Innen megszökni nem lehet – csak Adamsnak. Hogy hogy csinálta? 21:00-tól a Szökevények – A szabadulóművész című ismeretterjesztő filmben részletesen megtudhatják, ha a Spektrumra kapcsolnak.

Még nehezebb dolga van azonban John Constantine-nak, a magándetektívnek, aki démonok és angyalok világában kell hogy meglelje egy gyilkosság tettesét. A Constantine – A démonvadász erős antidohányos jellegével és sztárparádéjával tűnt fel annak idején, hisz a főbb szerepeket Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LeBeuf, Tilda Swinton és Peter Stormare játssza. A vadászat 21:30-tól indul a Viasat3-on.

Gonoszságban a démonokkal bizonyosan felveszi a versenyt Simon József, a taxisofőr. Ő a főhőse a műfaji, avagy közönségfilm magyar válfajai közül a thriller egyik első képviselőjének, a Dögkeselyűnek. András Ferenc filmjének elvetemült sofőrje maga is áldozat, a Cserhalmi György által alakított férfitól ellopják a pénzét, amit csak törvénytelen úton képes megbosszulni. Az 1982-es, máig erős atmoszférájú filmben mindenki játszik, aki számított Bács Ferenctől Udvaros Dorottyáig, sőt még Ábel Anita is feltűnik egy gyerekszerepben. A Filmmúzeum 22:20-tól vetít.

Akinek a szocialista bűnfilm már kissé kopottasnak tűnik, megbizonyosodhat a valóságról is. 22:40-től látható ugyanis a Duna TV-n a Lakat alatt Peruban című dokumentumfilm, mely egy női börtön tapasztalatát mutatja be. Anne Gullbjorg Digranes 10 éven át követte drogos főhőse, egy norvég nő viszontagságait, amely egy lekapcsolt drogcsempészet következtében hét év limai börtönt is magába foglalt. A sok szenvedés mellett ugyanakkor a szerelmet és így az életet is innen ismerte meg a nő, aki végül meg tudott birkózni élete legnagyobb problémájával, a droggal is.

A sors akarta így, hogy a börtöndoku után kezdődjön ugyancsak a Duna TV-n, 23:30-tól a A vörös cárok (Putyin – szökőév) című portréfilmsorozat? A 2001-es orosz produkció inkább tanulságos, mint elfogulatlan és/vagy kritikus alkotás, mint a tartalomismertetés említi, a Jelcin lemondásával hatalomba került Putyint nem politikusi, hanem emberi oldaláról kívánja bemutatni „bár ez nem mindig bizonyul egyszerű feladatnak. Hiszen a kissé visszafogott, szégyenlős Putyin nem szívesen teregeti ki a magánéletét, elődeivel ellentétben otthonát, családját nem mutatja meg a nézőknek. Gondolataiba viszont készséggel enged bepillantást.” Ergo Vlagyimir belemondja a kamerába, mit is gondol ő az életről – hát ez a monologizálás nagyon megható.
De hát ilyen a megfélemlített sajtó egy formális demokráciában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik