Szórakozás

Százezerbe kerülhet egy integetés a börtönbe

Pénzbírsággal sújtaná a Belügyminisztérium azokat, akik közterületről bekiabálva vagy kézjelekkel próbálnak kapcsolatot teremteni a fogvatartottakkal.

A Belügyminisztérium honlapján közzétett jogszabálytervezet, amelyet a kormány még nem tárgyalt, kimondani javasolja: “az a személyi szabadság elvonásának hatálya alatt nem álló személy, aki a közterületről való bekiabálással vagy kézjelekkel próbál kapcsolatot teremteni a fogvatartottal, és ezzel a büntetés-végrehajtási intézet rendjét, a folyamatban levő büntetőeljárást, illetve a köznyugalmat megzavarja, vagy a fogvatartottnak tiltott tárgyat próbál átadni (bejuttatni), vagy egyéb módon veszélyezteti a fogva tartás biztonságát, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”.

A tervezet indoklása szerint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához több alkalommal érkezett olyan lakossági bejelentés, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartottakkal a hozzátartozóik az objektummal szemben lévő magánlakások előtti közterületen – járdán, előkertben – tartózkodva veszik fel a kapcsolatot. Egyre nagyobb számú jelenlétükkel, olykor garázda magatartásukkal, állandó bekiabálásukkal, tárgyak bedobálásával nagymértékben zavarják a lakók nyugalmát – írják.

A belügyi tárca tervezete szerint húszezer forintig terjedő pénzbírsággal lehetne sújtható azt, aki nyilvános helyen vagy közterületen őt meg nem illető címet használ, illetőleg kitüntetést vagy egyenruhát jogosulatlanul visel.

Ugyanakkor az, aki nyilvános helyen vagy közterületen a rendvédelmi szervek, illetve a Magyar Honvédség rendszeresített egyenruháját, rendfokozatát, azonosításra szolgáló jelvényét, ezek megtévesztésre alkalmas utánzatát jogosulatlanul viseli, továbbá az e szervekre utaló feliratot, matricát ruháján vagy járművén megtévesztésre alkalmas módon jogosulatlanul feltünteti, továbbá a Vöröskereszt jelvényét jogosulatlanul használja, arra utaló feliratot, matricát ruháján vagy járművén jogosulatlanul feltünteti, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal lenne sújtható – áll a minisztérium által elkészített jogszabálytervezetben.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.