Kultúra

Koreográfus bírálta a Fekete Hattyút

A Hamburgi Balett intendánsa szerint az Oscar-díjra esélyes film betegesként mutatja be a balett egész világát.

Élesen bírálta a Fekete Hattyú című sikerfilmet a Hamburgi Balett intendánsa, John Neumeier szerint a film betegesként mutatja be a balett egész világát, amelyben szörnyek fiatal lányokat zsákmányolnak ki.

“Semmi nem stimmel” – fogalmazott a Hamburger Abendblatt című lapnak Neumeier. A koreográfus szakember szerint az Oscar-díjra is esélyesnek tartott hollywoodi alkotás fantáziavilágot mutat be, és egymás után vonultatja fel az olcsó balettkliséket.

“Ha valaki ilyen egészségtelen, negatív módon mutat be egy olyan idegen, ismeretlen világot, mint amilyen a baletté, akkor csak a rossz ragad meg” – vélekedett az elismert művész.

Darren Aronofsky rendező filmjében Natalie Portman egy megszállott balett-táncost játszik, alakításáért esélyesnek tartják a legjobb női főszereplő Oscar-díjára. “Jól játszik. Egészen addig a pillanatig, míg táncolnia nem kell” – fogalmazta meg véleményét Neumeier, aki szerint a film úgy tesz, mintha bepillantást kínálna a balett világába – és beteges becsvágyat mutat. “Egy sportolónak ellenben soha nem vetik a szemére, ha teljesítményre sarkallják” – mondta.

Az intendáns szerint természetesen a balett is odaadást követel. “De mi ebben a rossz?” – tette fel a kérdést. Mégiscsak van valami szép egy dolog iránti szenvedélyben és elkötelezettségben – fejtegette. A filmben is bemutatott állandó fogyókúrázással kapcsolatban azt mondta: “a fogyókúra nem betegség”. Ennek a művészetnek nincs semmi köze a betegséghez – hangsúlyozta.

A film majd február 17-től lesz látható a magyar mozikban, addig egy kis előzetes:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik