Kultúra

Cigány? Roma? A gádzsók melyiket használják?

A nyest.hu összeállítása azt járja körül, honnan erednek a cigányság különböző elnevezései, és az érintettek feltétlenül örülnek-e, ha romának hívják őket.

A magukat legtöbbször “romani emberek”-nek hívó közösség – a legóvatosabb becslések szerint is – mintegy 10-12 millió lelket számlál.

A magyar nyelvben meghonosodott “cigány” szó – és a hozzá nagyon hasonló alakok más nyelvekből – a Bizánci Birodalom korából és a görög nyelvből ered, és az ‘érinthetetlenek’ jelentésű ατσιγανος [atsziganosz] szó rejtőzhet benne. Sokan úgy gondolják, hogy ez az indiai kasztrendszer ‘érinthetetlenek’ csoportjára utal. Valószínűbb azonban – mivel jelenlegi tudásunk alapján Indiában a cigányság nem is az érinthetetlenek, hanem a harcosok közé tartozott – , hogy a formula nem erre emlékeztet, hanem arra, hogy a cigány közösségeket „tessék békén hagyni”.

Az a kérdés, mit kezdjünk a roma kifejezéssel, nehezebb kérdés, mint az elsőre látszik. A roma szó egyre inkább elterjed, manapság ezt „illik” előnyben részesíteni. Az 1971-es londoni Első Roma Világkongresszuson a más-más cigányközösséget képviselő jelenlévők egyetértésben fogadták el, hogy a világ összes cigány emberének a közös és hivatalos elnevezése legyen a rom szó többes számú alakja, azaz a roma forma. Ugyanakkor ez az elnevezés egyáltalán nem mindenki által elfogadott.

A szó körüli probléma egyik gyökere abból fakad, hogy a rom egyszerűen azt jelenti, hogy ’házas (romani) férfi’. Csakhogy a cigányság Európai megjelenése után a szó jelentése elágazott: sokaknak az eredeti tartalmat fejezi ki a szó (tehát hogy ‘cigány férfi, aki házas’), mások számára viszont a roma csupán ’férfi’ értelemben használatos.

A szó jelzőként használt alakja a romani. Szóval a roma szó értelmezése, helyes használata nehezen definiálható a cigány közvélemény számára, ezzel szemben a romani szót gyakorlatilag minden csoport használja önleírásakor.

A sajtó vagy épp a politika nyelvében ebből szinte automatikusan alakult ki a káosz: a roma szó gyakran egyes számú főnévként értetődik a cigány nyelvet (legalább alapszinten) nem ismerők számára. A magyarban a szót már közönséges népnévként használjuk, előfordulhat jelzőként (roma kultúra), jelölheti a néphez tartozó személyt, és ilyenkor többes számba is kerülhet (romák).

A cigányságot jelölő további kifejezésről további részletek a Nyest.hu összeállításában.

AJÁNLOTT LINK:

Cigány? Roma? Dzsipszi? Melyik a píszi? (Nyest.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik