Kultúra

3D-s operabemutató Budapesten

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operájának bemutatásához egyedülálló vizuális technikát alkalmaznak majd.

A világon elsőként 3D-s operabemutatót tartanak ősszel Budapesten.

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című művének egyediségét az adja, hogy operaelőadások esetében a világon még sosem alkalmazott vizuális technikát alkalmaznak. A darabot a kínai állam, a velencei La Fenice színház és a Magyar Állami Operaház koprodukciójában mutatják be szeptember 9-én.

A hármas együttműködés lényege mindenekelőtt ez a világszenzáció, másik fontos célja pedig az, hogy Kínába vigyék Bartók művét, amely még sosem hangzott el a távol-keleti országban. Az est ötletgazdája Francesco Stochino Weiss producer, előadói magyarok, koreográfusa pedig valószínűleg kínai lesz, aki olasz díszlettervezővel és hazai jelmeztervezővel viszi színre a művet. A darabban Judit alakjának megformálója Komlósi Ildikó, a nemzetközi operaszínpadok jelenleg egyik legismertebb mezzoszopránja lesz. A herceg szerepére még keresik a legalkalmasabb hazai basszistát.

A bemutató tehát több szempontból is különleges eseményt ígér. A Bartók-mű Ravel Bolerójával kerül színre egy estén. Egyelőre két előadást terveznek szeptember 9-ére és 10-ére, siker esetén azonban repertoárra veszik a műsort.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik