Kultúra

Olasz opera a sivatagban

Olasz stílusú operaházat építtet Omán zenerajongó szultánja. Először tíz hónap múlva gördül fel a függöny.

Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán hosszú évtizedek óta nagy zenerajongó hírében áll. Húsz éve létrehozta az első ománi szimfonikus zenekart, néhány hónapja pedig az ő kezdeményezésére a klasszikus zenét sugárzó Oman Classic rádióállomás is megkezdte működését.

Az operaházi projekt 2001-ben kezdődött, a szultán akkor rendelte el egy méltó zeneszínház felépítését Maszkatban. Az épület nemsokára el is készül, és elsősorban olasz operák előadására szolgál majd.

Bár az építési területet szigorúan lezárva tartják, már most tudni lehet, hogy az új operaház hatalmas méretei ellenére harmonikusan beolvad majd a környezetébe, ahol számos középület található, köztük az ománi külügyminisztérium.

A maszkati operaház építkezésén jelenleg mintegy másfél ezer ember dolgozik, a luxusberuházás költségeit pedig egyelőre homály fedi.

Annyit azért tudni, hogy a színpadra a szultán és személyes vendégei számára fenntartott páholyból lesz a legjobb a rálátás. A zsinórpadlás egy 32 méter magas toronyban helyezkedik majd el, lehetővé téve a gyors díszletváltást. A nagyterem változtatható méretű lesz: hangversenyeken 1100 embert, színházi- és operaelőadásokon 850-et fogadhat.

Amikor elkészül, a maszkati királyi operaház 80 ezer négyzetméteres területet foglal el, ennek felét a hozzá tartozó zöld park és tájkertészet alkotja. A komplexumban lesz egy kis színház, több étterem és számos luxusüzlet is.

AJÁNLOTT LINKEK:
Valóra válik az operarajongó ománi szultán álma (Fidelio.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik