Kultúra

A tévében: Greta Garbo és Arisztotelész a közeledő cunami vonzásában

Zúzmarás esték a tévé előtt, avagy a katasztrófától a pazar strófáig.

Az irodalom téli estéi legendásak, amikor Maria Ivanovna Voronszkíj a kandalló tüze mellett olvasgatva ki-kitekint a sztyeppe hótól világító végtelen horizontjára, majd eszébe jut Pétervár harminc évvel azelőtt, a bálok forgataga, amikor az a reményteljes fiatal tiszt vele táncolta az utolsó angol keringőt. Esetünkben ezek az esték (a 19. században a kései téli esték nagyjából 9 óra tájban köszöntöttek be) a szem kandallója mellett telnek.

Aki szereti a magyar vonatkozású, filmtörténeti jelentőségű alkotásokat, az 21:00-kor a Ninocskát választja a Filmmúzeumon. Greta Garbo alakítja a Párizsba küldött címszereplő szovjet komisszárnőt, akit azonban a hagyatló nyugati kapitalizmus elcsábít. A kifinomult kezű Ernst Lubitsch filmjét Lengyel Menyhért jegyzi forgatókönyvíróként, Razinin felügyelő szerepében pedig maga Lugosi Béla látható.

2,3 millió négyzetméter is lehet olyan csábító, mint a rothadó nyugati kapitalizmus, főleg ha nem széltéban, hanem hosszában helyezkedik el – a kínai Pearl River Tower a világ első zöld felhőkarcolója lehet. A majd’ 310 méter magas épületben esővíz szolgál majd vécéöblítésre, s napkollektorok szolgáltatják majd az energia jeletős részét. A jelen egyelőre még nem ennyire rózsás, Kína a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, de reméljük, hogy mindez (köszönhetően a Pearl River Tower sikerének is) megváltozik. Az építkezés részletei 21:00-kor a National Geographic Különleges építmények sorozatában látható.

Látványnak az sem utolsó persze, ha elképzeljük, hogy az ilyen és ehhez hasonló épületek romba dőlnek egy kozmikus kataklizma során. A Deep Impact című katasztrófafilm nagyjából ezt kínálja jelentős hollywoodi legendák (Vanessa Redgrave, Morgan Freeman, Maximilian Schell, Robert Duvall) részvételével, persze a 60 év alatti szereplők közt is akadnak nagy nevek (Elijah Wood). A szélesvásznú cunami egy Földre látogató üstökös ajándéka, persze a végén győz a humanitás, a testvériesség és a bajtársiasság – nincs jelentősége. 21:05, TV2.

A kortárs magyar szerzői filmek közt kevés olyan akad, amelynek markáns vizuális világa igazán filmszerűvé teszi az alkotást. A fiatal délvidéki rendező, Tolnai Szabolcs Fövenyórája ilyen film volt, nem véletlen, hogy a 38. Magyar Filmszemlén az operatőri díjat kapta érte Pohárnok Gergely. A Danilo Kis-regénytrilógia utolsó darabjából készült film a holokausztban elpusztított apa figurájának állít emléket, de a film megidézi a közelmúltat is. Igazi közép-európai mozi 21:40-től a Duna TV-ben.

Ha van valaki, aki az elmúlt évszázadot végigélte, s kulturálisan is befolyásolta, rajta tartotta hüvelykujját az idő ütőerén, az Mészöly Dezső költő, műfordító, akit a fiatalabbak már leginkább a Lyukasóra című költészet-népszerűsítő játékból ismerhetnek, de számos Villon-, Shakespeare- és egyéb mű magyar változata köszönhető ennek a tudós férfiúnak. A 92 éves Mészölyt most műsor köszönti Kalokagathia címmel – a szép és jó egysége, ez az arisztotelészi fogalom tömören fogalmazza meg ennek a régivágású fílosznak az egész életét végigkísérő filozófiáját. 23:30-kor látható a műsor az m1-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik