Nagyvilág

Egy év munkatábor járt a twitteres üzenetért

Egy év munkatáborra ítéltek Kínában egy nőt amiatt, hogy a Twitter közösségi portálon egy szatirikus üzenetben a sanghaji Expo japán pavilonjának lerombolására szólított fel.

Ezt az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet közölte pénteken a bírósági döntést elítélő nyilatkozatában.

A 46 éves Cseng Csien-pinget a közrend megzavarása miatt ítélték el. Az AI szerint egy másik internet-felhasználótól kapott és továbbküldött üzenet valójában kigúnyolta azokat a kínaiakat, akik egyre nagyobb számban vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak Japán ellen, amely szeptemberben területi vitába keveredett Kínával egy tengeri incidens után.

“Dühös fiatalok, rohamra fel!” – szólított gúnyosan üzenetében az elítélt.

Az AI szerint a nőt csak azért küldték bírósági tárgyalás nélkül egy évre munkatáborba, mert megismételte egy másik személy egyértelműen szatirikus üzenetét a Twitteren. A szervezet szerint mindez az internetes szólásszabadság kínai elnyomásának mértékéről tanúskodik.

A kínai hatóságok korlátozták a hozzáférést a Twitterhez, de egyes emberi jogi harcosok mégis használják a portált a kormányzati felügyelet megkerülésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik