Kultúra

A tévében: bűnkvóta, James Dean, Greta Garbo

Bár a Parlament csökkentette a híradókban bemutazható bűnesetek számát, ajánlónkban csak a havasi gyopár áll hamvasan, üdén.

Mivel a Parlament elfogadta a bűnügyek maximum 20%-os kvótáját a híradókban, mi is egy ártalmatlan műsorral kell kezdjük a programajánlót. A kellemes emésztést szolgálandó 14:30-tól a Duna TV-n megtekinthetjük a Szentendre védett növényei című akció-, párdon, ismeretterjesztő filmet.

A Filmmúzeum 14:55-re már komolyabb jelölttel készült, a görög származású Elia Kazan rendezte Édentől keletre lesz látható James Deannel a főszerepben. A háborús nemzedék elveszett életét is szimbolizáló, elátkozott autójával a halálba rohanó Dean ebben a filmben Káin szerepét játssza el.

Ki ismeri ki magát a női kézilabda-válogatotton? Ahogy tegnap kikaptunk Hollandiától (nagy világversenyen először), úgy ma nyerhetünk is az erősebb svédek ellen. Kellett nekem Görbiczet emelgetni. De azért persze szurkolunk rogyásig – 18:15-től a sport1-en.

Nemrég vetítette a tévé A színes fátyol remake-jét Edward Nortonnal és Naomi Wattsszal, most az eredeti verziót láthatjuk magával Greta Garbóval. A történet szerint az angol orvos feleségével Kínába költözik, ahol a lassan eluralkodó kolerajárvány leküzdésére tett erőfeszítések új életet lehelnek a pár formálissá váló kapcsolatába. Igazi angolos történet ez finom rezdülésekkel, felvont szemöldökökkel, a dzsungelben is kifogástalan vászonkabáttal 20:45-től a Duna TV-n.

És egy egyáltalán nem finom, angolos történet: Túlélni az Alcatrazt. A világ leghíresebb börtöne ma már múzeum, emlékhely, de 1963-ig szigorú fegyház volt, itt raboskodott Al Capone. Erről a szigetről gyakorlatilag nem lehetett megszökni a hideg és örvénylő víz miatt. És hogy nehogy átlépjük a 20%-os kvótát, elmondanám, hogy a Kaliforniai Virágegyesület (California Spring Blossom and Wild Flower Association) 1924-ben 45 kiló virágmaggal és 300 fa-, illetve cserjecsemetével járult hozzá a sziget megszépítéséhez. A 70-es évek elején indián aktivisták és hippik foglalták el a szigetet, ám a kommuna 1971-re annyira lezüllött, hogy tűz ütött ki, ki kellett üríteni a szigetet. Ma nemzeti park működik itt. Ezt kell tehát túlélni a lehetséges eszközökkel – lehet, hogy később hasznos tudásra teszünk itt szert, a műsor 0:45-től indul a Spektrumon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik