Kultúra

Mit nézzünk karácsonykor a tévében? I.

Összeállítottunk egy programsort a legjobb filmekkel, de gondoltunk azokra is, akik nem a klasszikus módon tévézve ünnepelnék meg a karácsonyt.

Már reggel indul a mozis program, 10:50-től a Viasat3 leadja William Wyler Római vakációját Gregory Peckkel és Audrey Hepburnnel, utóbbi BAFTA-, Golden Globe- és Oscar-tulajdonos lett az alakításának köszönhetően. A történet habos és könnyű, akár Rákóczi-túrós, de hát erre a napra mégsem lehet Tarr Béla-retrospektívet időzíteni.

Ebédre is jutott egy vígjáték Bill Murray, a szívtelen tévéelnök még karácsonykor is csak a profitra és a nézettségre gondol, ezért három szellemet kap a nyakába nyűgnek – ez nem a Szellemirtók, hanem a Szellemes karácsony, 13:20-tól a TV2-n. A forgatókönyvíró egy feltörekvő, tehetséges fiatalember, név szerint Charles Dickens.

A sport2 bezzeg nem vacakolt sokat a nézettséggel, 14:00-tól berakta a világ eddigi leghosszabb teniszmeccsét, a Mahut-Isner összecsapást az idei wimbledoni tornáról. A 6–4, 3–6, 6–7(7–9), 7–6(7–3), 70–68-as végeredmény 11 óra 5 perc alatt alakult ki, de a csatorna csak a szebb pontokat mutatja meg, ezért csak 7 óra hosszan látjuk a (többnyire) szerva-röptéket, ászokat. Az biztos, akinek nincs kandallója, de szerente valami szebarátot a háttérbe, ezt választja.

Távol álljon tőlem, hogy valamiféle elvárásokkal jöjjek a karácsonyi műsor kapcsán, de a National Geographic eljárását kicsit soknak érzem – azért pont 24-re betenni az Apokalipszis: A második világháború Agresszió című epizódját a délutáni mozisáv kellős közepébe, 15:00-ra… De elképzelhető, hogy itt sem akart a csatorna feje Bill Murray sorsára jutni – egye a fene a nézettséget ezen a szép, családi napon!

Aki filmben utazik, 16:10-től készítheti a következő vödör popcornt, ugyanis az örökifjú, megunhatatlan, klasszikus, tökéletes Égigérő fű kezdődik ekkor a Filmmúzeumon. Poldi bácsi, „Csak az a szép zöld gyep”, „Szeretnék szántani, hat ökröt hajtani”, „Jön a szén, csúszik” és a többi Palásthy György halhatatlan opuszában.

Az esti blokkot 19:00-kor egy ogre kezdi: a Shrekből az angyal félórás különkiadás, maxilemez, ogre-szonáta az ünnep tiszteletére a szokásos ogre-erényekkel a TV2-n. A főműsoridőben különösen sok film verseng a nézőkért, de itt is elég egyértelmű a helyzet, az Igazából szerelem több szálon szövődő romantikus csillagszórója (lehet szemezgetni Hugh Granttől Alan Rickmanen és Billy Bob Thorntonon át Keira Knightleyig és Emma Thompsonig bezárólag) akár még a Mennyből az angyal helyett is esélyes 21:30-tól a Viasat3-on.

Végül pedig lássunk egy portréfilmet, amikor a gyerekek már összerakták az új legót, megették a bejgli nagyját, és a csillagszórók is elfogytak: a különleges személyiségekre oly fogékony Fekete Ibolya filmje a nagyszerű Böjte Csaba ferences dévai szerzetest mutatja be, aki a maga kristálytiszta, nemesen egyszerű módján megszervezte az erdélyi nehéz sorsú, szegény gyerekeket felkaroló gyermekotthonok hálózatát, és teszi a dolgát – és szerencsére minderről olyan gyönyörű nyelven (rengeteg humorral, keresetlenül, frissen, minden mesterkéltség nélkül) tud beszélni, hogy annak nem lehet ellenállni. Utazások egy szerzetessel az m1-en 22:25-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik