Gazdaság

Ellenőrzik, szenvednek-e a halak a piacon

Ellenőrzéseket tartanak a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal munkatársai a karácsonyi ünnepek előtt és alatt a halárusító helyeken.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a kereskedők egy része nem tartja be a hatályos jogszabályokat, és szabálytalan körülmények között forgalmazza az élő halat karácsonykor.

A rendeleteket megszegve árusítják az élő halat a legtöbb hazai áruházban is. Mind a nagyáruházakban, mind a kisebb árusítóknál túlzsúfolt tartályokban tárolják a halakat, az állatok oxigénhiánytól szenvednek, és gyakran élve kerülnek a szatyorba.

A Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete értelmében élő halat csak megfelelő méretű tartályban, oxigénben gazdag vízben lehet tartani. Maximum 200 kilogrammnyi hal lehet 1000 liter vízben. Az étkezési célra szánt halakat levágásuk előtt minden esetben el kell kábítani.

A fokozott ellenőrzés érinti az összes halárusító helyet. Az állatvédelmi hatóság szakemberei büntetésként több százezer forint bírságot is kiszabhatnak, ha állatkínzást tapasztalnak – közölte a szaktárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik