Kultúra

A tévében: Audrey Hepburn Kínába megy Verával és Rogerrel

A luxus a 60-as évek Amerikájában és a szegénység idehaza, lelki béke és a háborús bűnöktől roskadozó áldozat.

A reggel a lágy dolgok napszaka, ezért hurkát-kolbászt, modern komolyzenét vagy gazdasági híreket lehetőleg nem eszünk magunkhoz ilyenkor. Jó viszont megnézni egy épp a kellő mértékben elgondolkodtató, kedves filmet megnézni a főszerepben Audrey Hepburnnel – 10.50-től a Viasat3-on indul az Álom luxuskivitelben.

Mivel közeledik a karácsony, a csatornák egyre több rénszarvast, havat, puttonyt és angyalkát tömködnek bele a műsorba, ezek közül a Duna TV 17:00-kor kezdődő Találkozások a taizéi Roger testvérrel címűre hívnánk fel a figyelmet. Roger testvér a taizéi közösség megalapítója, mely közösség minden év végén máshol rendezi meg a világtalálkozóját (a 80-as évek végén, 90-es évek elején a gimnazisták körében népszerű volt ezekre járni). Taizé ökumenikus szerveződés, és az ott lévő templomot is érdemes egyszer megnézni: az egy kapuval rendelkező, az oltárra koncentráló, centrális, hagyományos templomalaprajz helyett egy decentralizált, félhomályos, elmélyülést és kis spontán közösségek szerveződését elősegítő épületben lakik Isten Taizében. A 90 éves Roger testvért 2005-ben egy őrült szúrta le, szokás szerint a világ nem bírta elviselni a védtelen jóságot.

Most is egy Rogerről lesz szó, meg egy Rafaelről, akik már tegnap este összecsaptak Svájcban, ma pedig Madridban találkoznak össze, hogy pénzt gyűjtsenek Rafael alapítványának, és persze torát üljék a jó tenisznek. Mert természetesen a ma esti Nadal-Federert sem szabad kihagyni, ahogy tegnap, úgy bizonyára ma is lesz pár hihetetlen pont ettől a két nagyszerű (sport)embertől. 19:00-től az Eurosporton tehát tenisz.

Ennyi jóságot és nemességet ellenpontozni kell, ezért 20:50-től a Duna TV által vetített Erőszakos cselekmény című film noirt ajánljuk, ha a műfaj nem elég, a rendező Fred Zinnemann neve elég garanciát jelent a minőségre (ő rendezte A Sakál napját, a Most és mindörökké-t vagy a Délidőben című westernt – csupa-csupa alapmű), egy lelkiismereti drámáról és bosszúfilmről van szó.

Pontban éjfélkor kezdődik a Duna TV egyik rejtett kincse, a magyarországi kínaiak életéről tudósító Közelebb Kínához. Tagadhatatlan, hogy ez a magazinműsor kissé papírízű, kissé avíttas, kissé szerény a vizuális világa, de mégiscsak arról a pár tízezer (a tévék számára láthatatlan) kínai emberről beszél a maga eszközeivel, akik ma itt élnek közöttünk. Akik pl. annak idején Kolontárra és Devecserre is elmentek segélyszállítmányaikkal. Ha én ma feltörekvő befektető/közgazdász lennék, a Közelebb Kínához rendszeres nézője lennék.

És hogy ne a kínai áruk elosztóközpontjában érjen véget a nap: 0:20-kor kezdődik a Filmmúzeumon Heskó János Szevasz, Vera! című filmje, a 60-as évek hamisítatlan hamis derűjével, ugyanakkor Neményi Mária (akit még az Égi bárány című Jancsó-filmben láthattunk színészként, aztán operatőr lett belőle – pl. a Macskafogóé) jelenléte elég jól működik Herskó János filmjében. Szavasz, Vera!, azaz a felnövés utolsó stádiuma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik