Kultúra

A tévében: Einstein, Federer-Nadal, és egy egyenes gerinc

Ma ugrást hajtunk végre, egy sci-fi-vígjátéktól jutunk el a két legjobb teniszjátékos élő összecsapásának megtekintésén át egy példaértékűen jellemes, gerinces életút bemutatásáig.

Hát rögtön egy hatalmas filmmel kezdünk, az 1970-ben készült cseh sci-fi-vígjáték története 2000-ben játszódik. A világban annyi sok atombomba van már, hogy a nőknek szakálla nő, és képtelenek a gyereknemzésre. A z emberiséget a kipusztulás fenyegeti. A megoldás? Vissza kell repülni az időben, és meg kell ölni Einsteint, minden atommaghasadás felelősét (szegény forgott a sírjában, épp őérte mennek vissza az időben, aki az időbeli előreugrás lehetőségéről írt, de kizárta a visszafelé ugrást). Két eset van, ez a film borzalmas, és ezért szórakoztató, illetve nagyszerű, és ezért meg kell nézni. Bevallom, az első eshetőségre látok nagyobb esélyt. A puding próbáját 16:50-kor lehet megejteni a Filmmúzeumon – Uraim, megöltem Einsteint!

Az este ezután az üdítő filmalkotás után több mederben csordogálhat tovább. Aki a sportot szereti, 18:45-től megnézheti a Sportklubon, ahogy a SAPA Fehérvár hokicsapata megütközik jelenlegi legnagyobb riválisával, a szlovén Acroni Jesenicével, amely hasonlóan kisebb költségvetésű csapat az EBEL-ben, és ugyanannyi ponttal áll a Fehérvár után, az utolsó helyen a tabellán. Legutoljára amúgy a Fehérvár győzött Szlovéniában, úgyhogy biztos a visszavágás vágya is fűti a Jesenicét.

Egész évben egy Nadal-Federer-döntőre várt a teniszvilág, végül a londoni ATP-világkupán összejött a dolog, és most Nadal megpróbálhat visszavágni az akkor őt lemosó Federernek – igaz, az újabb meccsük oka nem egy torna, hanem a jótékonykodás. A meccs bevételét a rászorulók kapják, s még a pálya darabjait is értékesítik a szervezők. De bármi is a cél, az biztos, hogy az élmény nem maradhat el – egy Federer-Nadalon mindig csodálatos dolgok történnek. Aki a teniszt szereti, nem kétséges, hogy 20:30-kor az Eurosportra kapcsol.

Aki viszont másféle monumentalitásra vágyik, 21:00-tól egy 195 perces filmmonstrumot nézhet meg olyan sztárokkal, mint James Dean, Rock Hudson, Liz Taylor vagy az idén eltávozott Dennis Hopper. Az óriás a nagy amerikai elbeszélések hagyományát követi, igazi hömpölygő mű konfliktusokkal, végzetes, nagytermészetű karakterekkel, drámával. Egy óriásira nőtt nemzet felemelkedésének nagyívű története ez a Filmmúzeumon.

Van másféle felemelkedés is, felszínesebb, afféle újgazdag kivagyiság eredménye, frissen felvitt máz – ahogy Schneider Mátyás a hagymát is hagymával eszi, hiába lakik a legdrágább vidéken, a legdrágább házban s dolgozik neki a legelőkelőbb lakáj. Ezt szimbolizálja Abu Dhabi és az egész Emirátus is a maga megalomán építészetével, a mesterséges szigetekkel, a luxushotelekkel. Egy épp most épülő, hatalmas, 160 méter magas, óriási sebességváltóra emlékeztető hotelt mutat be a National Geographic Különleges építmények című sorozata, ez lenne az Abu Dhabi-i ferde torony. A rosszul használt gazdagságukról híres Öböl-menti arab országok fennhéjázása eleddig inkább a fenyegető eladósodás rémét hozták el, mint az igazi felemelkedést, de ettől még persze a torony építése, technikai megoldásai érdekesek – a műsort szintén 21:00-tól láthatjuk.

Végül hadd ajánljam egy különleges ember különleges történetét 22:10-től az m2-n. A Nap belülről süt Ottrubay Melinda egykori prímabalerina életét mutatja be. A roppant tehetséges balett-táncost elvette 1946-ban herceg Esterházy Pál, de mielőtt nagyon belemelegedett volna az arisztokratafeleség szerepébe, elítélték a Mindszenty-perben, aminek folytán 15 év fegyház, bujkálás, megaláztatás várt rá. 1956-ban sikerült Svájcba emigrálnia, majd „rászakadt” az 500 éves Esterházy-vagyon. Ennek ellenére Ottrubay élete végéig szerény, józan, erkölcsös, derűs nő maradt – érdemes tehát megismerni a példáját közelebbről ezekben a gerincbajos időkben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik