Kultúra

A tévében: Clooney, Curtis, Latinovits, Jankowska-Cieslak

Karácsony hetének első napján rövid önmarcangoláson esünk át, miután a hétvégén beteljesültek az álmok, és már az ünnepi ponty is becsobbant a kádba.

Most megtapasztalhatjuk, milyen lesz a világvége után, amikor már minden mindegy, minden lényeges eldőlt. A hétvége ugyanis két újabb szereplővel növelte a magyar sztárok számát (jelentsen eszóösszetétel bármit is), üdvözlet a fedélzeten, kedves Renáta és Csaba, sok sikert, a tévécsatornák elkezdhetik számolni a befolyt összegeket. De mi lesz most?

A hétfő amúgy is a másodosztályú meccsek ismétlésének, a kerületi kislabdadobó-verseny összefoglalójának a napja, de ezt most tetézi, hogy nincs kiért izgulni (a ValóVilág karikatúráiért értelemszerűen nem). Hogy telik el ez a hét?

Mihez kezdjünk?

Azért van pár lehetőség. Megnézhetjük példának okáért a világ legjobb vígjátékát – a Viasat3 megteszi azt a szívességet, hogy kétszer, 10:35-kor és 0:40-kor is leadja Billy Wilder remekművét a fantasztikus Marilyn Monroe-val, a nagyszerű Jack Lemmonnal és a remek Tony Curtisszel. A lehető legegyszerűbb, legtriviálisabb poénforrások, gegek, helyzetek, nyilván ezért is hat olyan nagyon a Valaki forrón szereti mind a mai napig.

Ideális nap a hétfő a generációs konfliktusokhoz és szembenézéshez, ehhez segédanyagként Jancsó Miklós 1963-as filmjét, az Oldás és kötést ajánljuk, melyben a feltörekvő, lelkes, ambiciózus fiatal orvos (alakítja Latinovits Zoltán) szembekerül a korábbi hitével, leegyszerűsített világképével. A film nyilván egy generáció életérzését fogalmazta meg egykoron (mely megfogalmazás ma már kissé hosszadalmasnak, stilizáltnak hathat), ám az biztos, hogy némi alázatot, megfontoltságot, nyitottságot mindenki tanulhat belőle. A Filmmúzeum 14:55-kor kezdi a vetítést.

Igazén nem akarok elébe menni a karácsony esti ajándéknyitogatásnak, de tán gyakorlásnak is megteszi az Elveszett illúziók című film 1983-ból. Amikor anyósunk villámló tekintete előtt kibontjuk ajándékát, a gyöngyházfény nyakkendőt, jusson eszünkbe Lucien de Rubempré, azaz magyar alakmása, Sárdi László, aki sokkal reménytelenebb helyzetbe került – Spiró György, Gazdag Gyula és Győrffy Miklós forgatókönyvéből Gazdag csinált filmet, és ismét a 60-as évek Magyarországán vagyunk, valami megtörik, megalkuvások és csalódások érik az ifjúságot. 21:00-tól a Filmmúzeumon láthatjuk ezt a ritkán vetített alkotást.

Azonban a társadalom mellett olykor a legváratlanabb helyekről érkezhet negatív kisugárzás, állhatnak fel akadályok. Tulajdonképpen erről szól Robert Rodriguez Alkonyattól pirkadatig című filmje, melyben, akár az X-faktorban, elkíséri mentora, példaképe, barátja, Quentin Tarantino is, aki az egyik főszerepet is eljátssza George Clooney, Harvey Keitel, Salma Hayek, Juliette Lewis, a machetés Danny Trejo és a többi Rodriguez-színész mellett. Kár, hogy Hayek művésznőből nem a legjobbat – szó szerint – hozza ki a rendező, de talán ennyi vér és vámpír-szörny-érzés belefér a karácsonyi hét első napján 21:30-tól a Viasat3-on.

Végül jöjjön a mostanában szinte életművetítésben részesülő Makk Károly csodás filmje, az Egymásra nézve, melyben két nő szerelmén keresztül mutatja be ismét csak a zárt, társadalom börtönét. A magyar színésznőknek nem volt ínyükre ez a politikailag és emberileg is kényes szerep (akkoriban Magyarországon nyilvánosan csak művészfilmekben lehetett látni meztelen nőket, de leszbikus szerelmespárt még ott sem), ezért ment ki Makk Lengyelországba főszereplőket keresni. A film végül Cannes-ban is versenyben volt, s végül Jadwiga Jankovska-Cieslak elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Az Egymásra nézve a Duna TV-n 23:10-től lesz látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik