Kultúra

Spiró a rossz minőségű nacionalizmusról

Az író szerint nincs kultúrharc, ahhoz eltérő koncepciójú művészeti produktumok kellenének.

Spiró György szerint “mi, magyarok nem szeretjük és nem becsüljük eléggé a saját államunkat, megbénít bennünket a depresszió és a bezárkózás”. Az író a Népszavának adott interjúban ezzel magyarázza, hogy a magyar nacionalizmus rossz minőségű, ellentétben a lengyellel, amely pozitív, “elfogad és megbecsül mindent, ami lengyel. A hibákkal együtt.”

Az író szerint annak, hogy ő “csak a negatívumokat fedezi fel saját nemzetében” nincs köze a nemzethez, ilyen a szemlélete, mindent konfliktusokban lát, amelyeket nem akar tompítani. “A lengyeleknél is számtalan hasonló szerző van, ám őket nem kiáltják ki nemzetárulónak, hanem úgy próbálják elfogadni kritikájukat, hogy nemzeti váteszként tisztelik őket.”

Spiró nyomasztónak érzi a jelenlegi magyar helyzetet, ami még a populáris kultúrában is tetten érhető. Máshol nyoma sincs annak a kisszerű és földhözragadt szemléletnek, ami a magyar televíziókból árad. Az író vitatja, hogy a kibontakozó kultúrharc része lenne az Alföldi Róbert elleni “hisztéria”. Szerinte politikai harc folyik, mert a kultúrharchoz értékeket képviselő, eltérő koncepciójú művészeti produktumok kellenének.

Az író a Messiások című regényéért a napokban vette át az egyik legjelentősebb lengyel irodalmi elismerést, az Angelus-díjat.

AJÁNLOTT LINK:

Semmink nincs, csak a kultúránk (Népszava)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik