Kultúra

Nyolc könyvtár anyaga kerül fel a netre

Uniós forrásból nyolc budapesti múzeum könyvtári anyagát lehet majd elérni egy közös portálon.

“Speciális dokumentumokról van szó, amelyek eddig csak egy viszonylag szűk kutatói kör számára voltak hozzáférhetőek”, mondta a Független Hírügynökségnek Bánki István Zsolt projektvezető, a Petőfi Irodalmi Múzeum könyvtár és informatikai osztályvezetője. Már tart a dokumentumok feltöltése, és a tervek szerint jövő év közepétől kezd működni az oldal.

A nyolc fővárosi múzeum hetvenkét millió forintos uniós támogatást nyert könyvtári anyagainak digitalizásálára. A projektet a Petőfi Irodalmi Múzeum koordinálja, és a Szépművészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum, a Ludwig Múzeum valamint a Kereskedelmi és Vendéglátó Ipari Múzeum vesz részt benne.

A projekt célja, hogy az eddig főként csak kutatók számára hozzáférhető anyagok a jövőben bárki számára elérhetőek legyenek. A dokumentumok feltöltése már elkezdődött, a portál jövő év közepétől működik majd a tervek szerint, és folyamatosan bővül majd tartalmilag, hiszen a cél az, hogy a későbbiekben más múzeumi könyvtárak is csatlakozzanak a programhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik