Kultúra

A tévében: az idő legyen veled

A rohanó időt ma a sport jeleníti meg, lelassuláshoz pedig íme egy Bergman-film meg Makk Károly remeklése 1977-ből.

Az idő van, és pénz, vágjunk is bele, például A kacsa fél nyolckor csenget, Filmmúzeumon láthatjuk 16:55-kor ezt német-olasz vígjátékot 1968-ból, lássuk a beltartalmat: „A forgalmi dugó miatt dr. Alexander, a neves számítógépfejlesztő kénytelen átvágni a teherpályaudvaron, különben nem érne haza időre. Az automatizált sütőbe tett kacsa ugyanis pontban fél nyolckor csenget, azaz addigra fog elkészülni. A teherpályaudvaron azonban, ahol egy vándorcirkusz ütötte fel tanyáját, a mérnök úr autóját kipécézi magának egy elefánt.”

Megkaptuk az alaphangot, a fejem felett elrepült egy nikkel szamovár, írta Kassák Lajos az időről, a mérnök úr autóját pedig egy elefánt pécézi ki, költője válogatja. 17:45-kor a sport1-en ismét itt egy újabb női kézilabda-EB, a cél a dobogó, mondom én, bár Görbicz az első, szlovének elleni meccsen nem játszhat. Női kézilabda – vajon megint lesz 8 gólos előnyről elveszített meccsünk? Lesz déja vu? Ne legyen.

Még egy sport, ahol az idő húzása rendszeres, este 20:25 Bajnokok Ligája, Manchester United – Valencia, Hajdú B. és Méhes Gábor, a Manchester Rooney-val és a David Villa nélküli Valencia. Akinek elege van mára a sportból, a Duna TV-n megnézheti Makk Károly második legjobb filmjét, az Egy erkölcsös éjszakát. Hunyady Sándor világa megspékelve a 70-es évek magyar filmes aranykorával 21:05-kor.

Még véget sem ér a BL-meccs, amikor a friss Prima Primissima díjas Veiszer Alinda kezelésbe veszi Kassai Viktort, momentán Dzsudzsák és Koman mellett az egyetlen olyan magyart, aki a futball világában megállja a helyét, igaz, játékvezetőként. Hogy ki kap ma este pirosat, megláthatják 22:10-kor az m2-n a Zárórában.

„Idő, bíró! Fújd már le!” nyilván erről is szó lesz a Spektrumon a 22:40-kor kezdődő Az idő című ismeretterjesztő film első részében, ahol különböző tudósok taglalják az idő szerkezetét, hatását. Elidőznek az időnél, na.

Akinek sokat nem kellett magyarázni a múlásról: Ingmar Bergman már a Hetedik pecsétben (1957) megmutatja a halált, ahogy kaszával a kezében sakkozik. Színről színre című filmje egy pszichológus pár szenvedéseiről szól, a szokásos akciójelenetekkel, kompjútergrafikával, robbanásokkal – azaz a beszéd és párbeszéd, az arcok dramaturgiájával, a Filmmúzeumon 22:55-kor kezdődő film 1976-ba készült. És máris elmúlt a nap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik