Kultúra

A tévében: emlősök, szentek, gazemberek

Ma világ körüli utat teszünk cirka 14 óra alatt, és olyan rejtelmeknek járunk utána, mint a testbe zárt lélek, a börtönbe zárt test, kisebbségek és világvárosok.

A napot jó kedvvel érdemes indítani, s hogy a reggeli torna hatása és frissesség tovább tartson, egy kedves német vígjátékot ajánlok legelőször is a figyelmükbe. A „német vígjáték” szókapcsolattól, valljuk meg, évekig görcsbe rándult a gyomrunk, ám az utóbbi évek német filmes mocorgása (no és a török vérátömlesztés) erre a műfajra is jótékony hatást gyakorolt. A TV2-n 11:25-kor kezdődő Kebab kapcsolat egy német kungfu-filmekről álmodó fiatalemberről szól, aki a filmezés mellett még barátnőjébe szerelmes igencsak.

Miután ily vidáman fel is pörögtünk, van miből visszavenni, leülni, leülepedni. Rejtély a számomra, hogy a Duna TV miért 14:25-re időzítette a következő dokumentumfilmet, mindenesetre az Akiket bivalyok visznek a mennybe egy indonéz sziget népe, a toraják kiterjedt és bonyolult halotti szertartását mutatja be, mely szertartás amúgy fontos egyrészt az elhunyt túlvilági elhelyezkedéséhez, és visszahat a földi családjára is. Így aztán nem csoda, ha rengeteg áldozati állat leli halálát ilyenkor, több napig tart a tor. Jó ebédhez/emésztéshez szól a henteskés, dől a vér – aki nem érzékeny az ilyesmire, vállalja be, mert érdekes lesz.

Az ismeretlen feltérképezése mellett a jól ismert megszokott értékei is nagyon jó szolgálatot tesznek. Terry Gilliam 12 majom című filmjét akárhányszor meg lehet nézni, nem csoda, hisz Brad Pitt egyik legjobb alakítását tartalmazza a film, de Bruce Willis, Madelaine Stowe, Christopher Plummer sem megvetendő zsákmány. A jóféle zenével is megáldott film persze magán viseli Gilliam stílusjegyeit és világlátását, amely olyan jótékony hatással vannak a télben didergő népességre. A Filmmúzeum 21:00-tól csap a lovak közé.

Vannak csodálatra méltó természetfilmesek, akik hosszú-hosszú ideig képesek egy-egy fotó, beállítás kedvért várni türelemmel. A cseh Helena Trestikova ennél tovább lép: hosszú utánkövetést igénylő filmjeiben egy-egy ember életét követi évtizedeken át. Ez nyilván csak korlátozott számú film elkészítését teszi lehetővé. A Marcela mellett a tetoválásokkal teli, intelligens börtöntöltelék René az a film/ember, akinek ez a hosszú, méla figyelem kijutott. A René – Egy élet a rácsok mögött főhőse annyira rejtőzködő, ellentmondásos figura, hogy számtalan maszkja között mintha elvészne az igazi arca. A film nagyon izgalmas, René élete igen fordulatos, és még a rendezőnőére is kihatott. A Duna TV 22:35-kor kezdi a vetítést.

Felpezsdülés, egzotikum, klasszikus értékek, odafigyelés – legyen akkor ezek összegzése a Sao Paulo című film, amely a brazil metropoliszt mutatja be nekünk egy meglehetős kései kezdéssel, 1:35-kor az m1-en. Igazi dél-amerikai nagyvárosról van szó nyomornegyedekkel, rettegő gazdagokkal, emberrablással, bűnnel, a sors különböző rendű hátbavágásaival. Az ilyen műsorok után szoktuk jobban értékelni garzonunkat, mely kicsi, dohos, a szomszédok pedig illegális kutyaviadal-DVD-ket néznek naphosszat, de azért a miénk. Avagy erőt is lehet meríteni mindebből – néha nagyon hasznos belemártani magunkat valami radikálisan másba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik