Kultúra

Tömeghisztéria a Harry Potter-bemutatón

A londoni világpremieren rajongók tömege várta az utolsó Harry Potter-film első részének főszereplőit.

Sokan már két napja táboroztak a nagy eseményre várva. Este a természet is gondoskodott a sztorihoz illő hangulatról – időnként szakadó esővel kísért 100 kilométeres szélvihar tört a brit fővárosra.

A világ leghíresebb varázslótanoncát alakító Daniel Radcliffe a BBC-nek azt mondta a “Harry Potter és a halál ereklyéi” bemutatója előtt, hogy abszolút helyes döntésnek tartja, hogy az utolsó könyvből készült filmet két részre bontották. Szerinte egyetlen filmbe nem lehetett volna belezsúfolni a történetet.

A londoni világpremieren jelen volt a regényfolyam szerzője, akit a varázslótanonc tett mesésen gazdaggá. Joanne K. Rowling az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban.

Az (állítólag) utolsó Harry Potter-regény – amelyből a most bemutatott film készült – három éve jelent meg, és kiadását szó szerint tömeghisztéria kísérte. A Bloomsbury, a hivatalos brit kiadó az első 24 óra után hárommillió értékesített példányról számolt be, vagyis a megjelenés napján óránként 125 ezer kötet fogyott csak Nagy-Britanniában.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik