Kultúra

Veszélyben a Sixtus-kápolna freskói

A rengeteg látogató miatt folyamatosan szennyeződés lepi el Michelangelo Utolsó ítéletét.

A Sixtus-kápolnát fenyegető veszélyre hívta fel a figyelmet a világ egyik legnagyobb és leglátogatottabb művészeti gyűjteményének igazgatója a Vatikáni Múzeum pénteken kezdődő és október végéig tartó esti nyitva tartása kapcsán. Nem kizárt, hogy már gyerekeinknek sem adatik meg, hogy a Sixtus-kápolnát megcsodálják, fogalmazott Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója.

Az évente négymillió látogató által megtekintett múzeum szeptemberben és októberben péntek egészen 23 óráig nyitva tart, ami még több turistát jelent. Paolucci a nyitva tartás meghosszabbítása kapcsán ragadta meg az alkalmat a figyelmeztetésre: Michelangelo Utolsó ítéletének nyári tisztítása során kiderült: a látogatók nagy száma miatt megváltozott klímafeltételek és a szennyeződés radikális beavatkozást sürgetnek.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy ha a jelenlegi körülmények nem változnak, és nem sikerül ideális hőmérsékletet teremteni a Sixtus-kápolnában, illetve kiszűrni a freskókat támadó légköri szennyezést, akkor a jövőbeli generációk nem fogják látni, miként teremtette meg Michelangelo Ádámot. “A mi korunkban már nem vagyunk képesek olyan remekműveket létrehozni, mint annak idején Michelangelo tette, számunkra a kihívást a zseniális elődök alkotásainak megőrzése és továbbadása jelenti. Ezt a fejlett technológia már lehetővé teszi” – nyugtatta meg a Vatikáni Múzeum remekműveiért aggódókat Paolucci.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik