Kultúra

Új helyen üzemel tovább a Csendautomata

A D1618 Műhely műszaki és művészeti kísérlete olyan nagy sikert aratott, hogy a PLACCC Fesztivál szervezői új helyszínre szállították és meghosszabbították a működését.
Kapcsolódó cikkek

A Csendautomata a múlt héten három napig működött Budán a Moszkva téren. A járókelők közül több százan ültek be a kabinba, és az alkotók szerint az emberek általában meglepődtek, amikor a kimondottan zajterhelt környéken öt percig csak a saját testük zörejeit hallották.

A Csendautomata olyan nagy sikert aratott, hogy bár a negyedik PLACCC Fesztivál vasárnap véget ért, a szervezők úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a művészeti és műszaki kísérletet. Mivel a Moszkva téren nem maradhatott a kabin, hétfőn új helyre költöztették, így a Csendautomata hétfőtől szerdáig egy másik forgalmas közlekedési csomópontban, a Bajcsy-Zsilinszky út és a József Attila utca kereszteződésében várja az érdeklődőket. A Gödör Klub közelében október 4. és 6. között naponta 10-től 18 óráig lehet beleülni a hangszigetelt, formatervezett, egyszemélyes kabinba. A csend hallgatója egy kis üvegablakon keresztül kilát a környékre, de annak a zajából szinte semmit sem hall.

A Csendautomata ötlete Kukucska Gergely építésztől származik, akinek kutatótársa, Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő segített kidolgozni a részleteket.A kabin a tervezés után 10 nap alatt készült el egy lakatosműhelyben. Súlya majdnem 800 kilogramm.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik