Kultúra

Csendautomata a Moszkva téren

A D1618 Műhely művészeti és műszaki kísérlete, az űrhajóra emlékeztető városi Csendautomata teljesen kizárja a forgalmas közlekedési csomópont zaját.

Budapest belvárosában, a Moszkva téren talán semmi sem lehet meghökkentőbb egy olyan zugnál, ahol az ember semmit sem hall abból, ami körülveszi. A D1618 Műhely által létrehozott Csendautomata ezt az élményt kínálja, hiszen kizárja az autók, a villamosok, az utcai árusok zaját, de még a madárcsicsergést és a fák morajlását is. A -1db/városi Csendautomata nevű projekt egy művészeti és műszaki kísérlet, hiszen korábban hasonló nyilvános kapszulát sohasem építettek a csend számára a fővárosban. Az ötlet Kukucska Gergely építésztől és kutatótársától, Nagy Attila Balázs akusztikai szakértőtől származik és a kivitelezést is közösen végezték el.

A kapszula csaknem 800 kilogrammot nyom, és a több hónapig tartó tervezés után 10 nap alatt épült meg. A nagyjából 2×2 m alapterületű, hangszigetelt, formatervezett, egyszemélyes kabinba beülő vendég öt percig élvezheti a csendet. Közben egy speciálisan kialakított üvegablakon keresztül kilát a Moszkva térre, de annak zajából semmit sem hall. Az első nap tapasztalatai szerint az emberek kíváncsiak a kísérletre. Sokan ültek be a Csendautomatába, és általában meglepődtek, amikor a kimondottan zajterhelt Moszkva téren öt percig csak a saját testük zörejeit hallották – mondta a Független Hírügynökségnek Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő.

A D1618 Műhely tagjai a Független Hírügynökség kérdésére hozzátették: a véletlen műve, hogy a Csendautomata a vasárnapi kampánycsend alatt is üzemel majd. Amikor az őszi PLACCC Fesztivál időpontját kitűzték a szervezők, még nem lehetett tudni, hogy október 3-án lesz az önkormányzati választás. Az alkotók hangsúlyozták, hogy a Csendautomata garantáltan politikamentes vállalkozás.

A Csendautomata szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között üzemel a Moszkva téren a metró kijáratával szemben, és bárki ingyen kipróbálhatja.

AJÁNLOTT LINKEK:

www.placcc.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik