Kultúra

Esterházy Péter díja Veronában

A Nemzetközi Masi-díj (Premio Internazionale Masi) Grosso d’Oro Veneziano elismerését veheti át Esterházy Péter író szombaton az olaszországi Veronában.

A díjat odaítélő Masi Alapítvány honlapja szerint az elismerés arról a Velencei Köztársaság által veretett XIV. századi aranypénzről kapta a nevét, amely évszázadokon át az értékállóság szimbólumának tekintett váltópénz volt Közép-Európában.

A Grosso d’Oro Veneziano díjat hagyományosan olyan személyek nyerhetik el, akik munkásságukkal a kultúrák és népek közötti megértés, szolidaritás eszméjét terjesztik.

Az alapítvány honlapja Esterházy Pétert olyan szerzőként méltatja, aki a közép-európai irodalom hagyományait számos regényében képviseli. Az író Harmonia Caelestis című, sok díjjal kitüntetett regénye az arisztokrata Esterházy család történetét követi nyomon az Osztrák-Magyar Monarchia idején élvezett jóléttől a kommunista elnyomás sötét időszakáig és az azt követő időkig – emeli ki a weboldal.

A magyar író szombaton a veronai Teatro Filarmonicóban veheti át a Grosso d’Oro Venezianót.

Esterházy Péter egy másik elismerést is elnyerhet a hétvégén: Harminchárom változat Haydn-koponyára című színművét – három másik munkával együtt – a Színikritikusok Díjának zsűrije idén a legjobb magyar dráma díjára jelölte. A díjazott nevét vasárnap este teszik közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik