Kultúra

Román állami kitüntetést vett át Esterházy Péter Bukarestben

A kitüntetést a 60. életévét betöltött író számos nyelvre lefordított életművének nagyrabecsülése jeléül adományozták.

A román kulturális érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatát vette át Bukarestben Esterházy Péter író, akit a román elnöki hivatal a bukaresti kulturális minisztérium javaslatára tüntetett ki.A kitüntetést Kelemen Hunor romániai művelődésügyi miniszter adta át a magyar írónak, aki román nyelvű fordítójával, Anamaria Poppal volt jelen a bukaresti George Enescu Múzeumban rendezett ünnepségen.

Az elnöki rendelet szerint – amit Traian Basescu román államfő és Emil Boc miniszterelnök látott el kézjegyével – a kitüntetést a 60. életévét betöltött író számos nyelvre lefordított életművének nagyrabecsülése jeléül adományozzák, mert Esterházy “a nemzetközi szinten elismert alkotásaiban elmélyülten és a legmagasabb irodalmi színvonalon dolgozza fel a kelet-közép-európai térség problémáit”.

A kitüntetett elsősorban a fordítójának köszönte meg az elismerést, hiszen – mint mondta – ő tette lehetővé, hogy Romániában is megismerjék alkotásait. Beszédében hangsúlyozta, hogy magyar író kapta ezt a kitüntetést a román államtól, ami húsz évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Úgy értékelte, ez gesztus a román állam részéről, és emlékeztetett arra, hogy ez már a második román elismerés, miután tavaly az Ovidius-díjat ítélte neki a Román Írószövetség.

“Ez azt jelenti, hogy könyveim könyvként működnek, vagyis eljutnak az olvasókhoz Romániában is úgy, hogy valamit megmozgatnak bennük. Az az érzésem, hogy a könyveim megdolgoztak ezekért a kitüntetésekért” – mondta Esterházy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik