Kultúra

Kétmillióan az edinburgh-i Fringe-en

A skót város utcáin az elmúlt három hétben zajlott a világ legnagyobb előadóművészeti seregszemléje.

A Fringe kötelező program a világ színészügynökségei és impresszáriói számára. A skót főváros körzetében idén 259 helyszínen összesen 21 ezernél is több előadóművész lépett színpadra. Az évek során számos tehetség kezdte itt a pályáját, köztük komikusok, táncosok, színészek és énekesek.

A Fringe az Edinburgh-ban vele párhuzamosan zajló Nemzetközi Könyvfesztivállal együtt hétfőn este zárta kapuit. A könyvfesztivál szervezői egyúttal bejelentették, hogy világszövetséget hoztak létre egy pekingi, egy berlini, egy ausztráliai és egy kanadai fesztivállal karöltve, amelyek igazgatója a rendezvény alatt ellátogatott Edinburgh-ba.

A szövetség szeretné elérni, hogy Afrika, India, az Egyesült Államok és Dél-Amerika is csatlakozzon a kezdeményezéshez – mondta Nick Barley, az Edinburgh-i Könyvfesztivál igazgatója. A cél ugyanis az, hogy – az alkotók és a közönség tekintetében egyaránt – összeköttetést teremtsenek a világ irodalmi életében .

A 63 éves múltra visszatekintő Fringe statisztikája szerint idén ötven ország előadói 2453 műsor keretében több mint 40 ezer előadást tartottak. Az augusztusi fesztivál a becslések alapján évente 75 millió fontos (26 milliárd forintos) bevételt hoz a skót nagyvárosnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik