Kultúra

Nem a nők szexuális életét szabályozták az erényövek?

Az Orvostörténeti Múzeum erényöv-kiállítása a nem létezőről szól: nem erényövekkel szabályozták ugyanis a nők szexuális életét.

Az erényöv kezdetben csak egy metafora volt, egy szó, ami a tisztaságot, a szeplőtelenséget és a szüzességet védte az irodalmi alkotásokban. A kutatók nem találtak a középkori orvosi, történeti és teológiai szövegekben egyáltalán semmi olyat, ami az erényövre vonatkozott volna. A 16. században jelent meg a képzőművészetben, a 19. században pedig használni kezdték: a nők elsősorban a nemi erőszak ellen védekeztek ily módon, míg más helyeken nevelési célzattal használták. Így próbálták megakadályozni a fiatal lányokat abban, hogy maszturbáljanak.

Az erényöv az esetek többségében vasból készül, van rajta két lyuk, egy rés, ami rombusz alakú, amíg a másik általában kerek, vagy sokágú csillag volt. Minden verzióból készült olyan, aminek brutális, recés bemeneti nyílása volt. Nem szépek és annak ellenére, hogy van vastagabb és vékonyabb pánttal készített, leginkább kínzóeszköznek tűnnek. Az Orvostörténeti Múzeumban július 23-tól szeptember 26-ig látható a kiállítás, melynek fő témáját ezek a nem mindennapi eszközök adják.

AJÁNLOTT LINKEK:

A gyönyör bujasága ellen fel lesztek övezve (Index)
Semmelveis Orvostörténeti Múzeum – Erényöv kiállításról

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik