Kultúra

Dialektus Fesztivál 2010

Június 23. és 28. között immár hatodik alkalommal várja a dokumentumfilmek iránt érdeklődőket a Dialektus Filmfesztivál.

A Dialektus Fesztivál idei retrospektív programja Zolnay Pál előtt tiszteleg.

A vetítésekre és a kapcsolódó beszélgetésekre az Örökmozgóban és az Építész Udvarban kerül sor, mely helyszíneken a vetítésekre és egyéb programokra a belépés díjtalan. A Dialektus versenyfilmjeinek és a Fesztiválközpontnak a Vörösmarty mozi, a szakmai programoknak pedig a DocuArt Kocsiszín ad otthont.

Az idei versenyprogramban 15 ország 43 alkotása szerepel, amiket három szekcióban vetítenek. Az Aranyszarvas-díjat a nemzetközi zsűri szekciónként adományozza. A szekciók a következők: Sűrű leírás (európai antropológiai filmek), Emberi történetek (európai dokumentumfilmek) és Diákmunka (európai diákfilmek).

A vetítésekhez olyan szakmai programok társulnak, mint a “myDEER” Projektfejlesztési Workshop (mely a visegrádi országokban készülő koprodukciók létrejöttét kívánja támogatni) és a Dokukritikusi workshop, ahol a résztvevők kinyomtatott munkáikat “még melegében” a fesztivál vendégei elé tárják. A Metropolis folyóirat dokumentumfilmes számai kapcsán a kortárs magyar dokumentumfilm kérdéseiről Füredi Zoltán fesztiváligazgató és a lap két munkatársa beszélget.

Ajánlott cikk:
Dialektus Fesztivál 2010 (Kultúra.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik