Kultúra

Javaslat a dokumentumfilmek nyilvánosságáért

A dokumentumfilmek nyilvánossága, az alkotói szabadság és az igazság megismeréséhez fűződő jogok egyes kérdéseinek felülvizsgálatáról nyújtottak be határozati javaslatot.

“Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy vizsgálja meg a személyiségi jogok hatályos jogi szabályozását, és tegyen javaslatot arra nézve, hogy a – történelmünk szempontjából is – kiemelkedően fontos dokumentumfilmek és történelmi dokumentumok nyilvánosságra hozatala ne legyen minden esetben kizárható személyiségi jogokra hivatkozással; azaz hogyan lehetne feloldani a személyiségi jogok (kép- és hangfelvétellel való rendelkezés) és a tájékozódáshoz, tájékoztatáshoz (igazság megismeréséhez való jog), valamint a művészeti szabadsághoz és a tudományos kutatás szabadságához való jog kollízióját” – kezdeményezi L. Simon László, Menczer Erzsébet és Karvalics Ottó.

A javaslat elfogadásával az Országgyűlés egyben felkérné a kormányt, hogy 2010. szeptember 30-ig terjessze be javaslatát.

A közelmúltban a “Bűn és büntetlenség” című dokumentumfilm bemutatását a benne megszólított Biszku Béla a személyiségi jogaira hivatkozva tagadhatta, arra hivatkozva, hogy már nem számít közszereplőnek.

“Minthogy a film Biszku közszereplésének időszakáról szól, szükséges a jogi szabályozást úgy módosítani, hogy az ilyen, a történelmünk megismerése szempontjából is fontos dokumentumfilmeket ne lehessen a személyiségi jogokra hivatkozva a nyilvánosságtól elzárni, és e módon az alkotói szabadságot, valamint a múltunk, az igazság megismerésére irányuló jogunkat korlátozni” – fogalmaznak az előterjesztők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik