Kultúra

Nem lesz Márai-könyvprogram?

Váratlanul lekerült a napirendről az egymilliárd forintos Márai-könyvprogram beindítása - írja keddi számában a Népszabadság egy körlevélre hivatkozva.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése hétfőn küldött körlevelet tagjainak, amelyben közölte, hogy Aradi Zsolt, a pénzügyminisztérium főosztályvezetője, a volt kormány pénztárnoka “nem hagyta jóvá” a program fedezetét, így annak sorsa az új kormánytól függ.

Zentai Péter László, az egyesülés igazgatója a Népszabadságnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a tavalyi könyvhéten jelentette be a kulturális miniszter a programot, aminek szakmai előkészítése azóta folyt.

„Bár a pályázati kiírás elkészült, arról a döntést a leköszönő oktatási és kulturális miniszter már februárban meghozta, a kormány pénztárnoka […] nem hagyta jóvá a Márai-program pénzügyi fedezetét. A Márai-program további sorsa minden valószínűség szerint a napokban felálló új adminisztráció döntésétől függ.” – olvasható az MKKE levelezőlistáján.

Aradi Zsolt az Indexnek annyit mondott: a kulturális bizottság ülésén is elhangzott, hogy a programot az új, Réthelyi József miniszterségével és Szőcs Géza kulturális államtitkár vezetésével felálló hivatalnak felül kell vizsgálnia.

A program gazdája a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). Az alap elnöke, Harsányi László azt nyilatkozta: “…a kihirdetéshez minden készen áll, a program részletei korrektek és végrehajthatók”.

Aradi Zsolt, a lap szerint kormánykincstárnok, a Népszabadságnak cáfolta, hogy akadályozná a finanszírozást, mint mondta: a folyamat “még nem tart ott, hogy léphettem volna”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik