Kultúra

2012-re megújul a Szépművészeti Múzeum

Homlokzati bevágás nélkül valósul meg a budapesti Szépművészeti Múzeum bővítése.

A több mint 8000 négyzetméteren felépítendő, új földalatti szárny terveivel kapcsolatban múlt év decemberében éles viták lángoltak fel. A kritikák elsősorban a homlokzati lépcsősorba tervezett bevágást érintették, ezek hatására a Szépművészeti vezetése tervei újragondolására kérte fel Karácsony Tamás építészt.

A végleges terveket bemutató szerdai sajtótájékoztatón Karácsony Tamás elmondta, hogy a múzeum bejáratai a 80 méter hosszú térszint alatti tengely két végén lesznek, ezek közül a Dózsa György út felőli kettős üvegtorony látható majd a felszínen. A lejárati épület teljes egészében üvegből készül, és a tervezők arra is ügyeltek, hogy szemből nézve minél kevesebbet takarjon ki az épület homlokzatából.

A lépcsősori bevágás elmaradása a múzeum bejárásában jelent majd a korábban tervezetthez képest más koreográfiát – jegyezte meg Karácsony Tamás, hozzáfűzve: a mindenkori üzemeltető a jövőben is bármikor megnyithatja a jelenlegi főbejáratot.

A főigazgató elmondása szerint a 90 százalékban az Európai Unió által finanszírozott, csaknem 4 milliárd forintos beruházás jövő év elején veheti kezdetét, és az új szárny 2012-ben fogadhatja az első látogatókat.

A bővítés látványtervei szerdán kerülnek fel a Szépművészeti Múzeum honlapjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik