Nagyvilág

Meghalt Erdogan legnagyobb ellenfele

Thomas URBAIN / AFP
Thomas URBAIN / AFP

Meghalt Fetullah Gülen török hitszónok, az iszlám Gülen-mozgalom alapítója, aki egykor Recep Tayyip Erdogan török elnök szoros szövetségese volt, de később szembefordultak egymással – írta török hírforrásokra hivatkozva a Reuters. Erdogan őt vádolta a 2016-os puccskísérlet megszervezésével, amikor a hadsereg kis híján megdöntötte a hatalmát.

Az akkor már amerikai száműzetésben élő Gülen tagadta, hogy köze lett volna a puccshoz, ennek ellenére több tízezer „gülenistát” vettek őrizetbe Törökországban a puccskísérlet miatt: többek között katonákat, rendőröket, bírókat, tanárokat.

A török kormány többször is kérte kiadatását az Egyesült Államoktól, ám ezt megtagadták az amerikai hatóságok.

Gülen 1941-ben született, egy iszlám prédikátor gyerekeként, ő is az egyházi pályát választotta. Mozgalma, amely iskolák alapításából indult ki, nagyon nagy befolyásra tett szert még Törökország határain kívül is, Közép-Ázsiában, a Balkánon, Afrikában, sőt még Magyarországon is volt a mozgalmához köthető iskola.

Erdogannal és pártjával sokáig szoros kapcsolatban álltak, azonban 2013 körül, az Erdoganékat ért korrupciós vádak miatt, eltávolodtak egymástól. Az éppen amerikai gyógykezelésen tartózkodó Gülen ellen 2014-ben letartóztatási parancsot adtak ki, két évvel később mozgalmát terrorszervezetnek minősítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik