Közélet

Magyar gülenista szervezet: Törökországban a félelem és besúgás kultúrája uralkodik

A hvg.hu felkereste a gülenista mozgalom magyarországi szervezetét. A Dialógus Platform Egyesület elnöke, Szigeti Jenő szerint a szervezetnek semmi szervezeti köze nincs Fethullah Güllenhez, sőt, szerinte nincs is olyan, hogy gülenista, mert ez egy koordináló szervezetet feltételezne. Csak olyan emberek vannak, akik szimpatizálnak Gülen tanításával.

Szigeti szerint amíg Erdogan politizálni akarja a muszlim hitet, addig Gülen depolitizálni.

Erdogannak ugyanis szüksége van egy olyan ideológiára, ami egyben tartja a nemzetet, erre pedig kiválóan alkalmas a vallás. De nem a Gülen-féle liberális formában, mivel ez hosszú távon saját hatalmát veszélyezteti.

Gülennek fontos az oktatás, a szegénység felszámolása és a pártatlan tömegkommunikáció. Szigeti szerint Erdogan viszont veszélyesnek érzi a vallás liberalizálódását, így a konzervatív forma felé fordulna.

A szervezet elnöke szerint azoknak a külföldi iskoláknak, amiket a török kormány bezáratna, szervezetileg nem Gülenhez van közük, hanem a török tanügyi reformhoz. Ilyen iskola itthon az Orchidea iskola, aminek fő jellegzetessége, hogy a siker pedagógiája révén foglalkozik a gyerekekkel, nem muszlim hitre tanít. Gülenről pedig nem esik szó. Erdogannak pedig ez az egész azért nem tetszik, mert ő elzárkózónak és befelé fordulónak képzeli el a török népet.

Szigeti szerint az Orchidea iskolát eddig nem keresték meg a török államtól, azt mondja, az iskola készen áll minden vizsgálatra, hiszen nem kapnak pénzt a törököktől, csak EU-s pénzekből és adományokból élnek. Ezenkívül üzletemberek is támogatják őket, de a tanárok munka után, szívességből dolgoznak náluk.

Az egyesület elnöke szerint most egy ideig biztosan nem ajánlott hazalátogatni “Erdogan ellenségeinek”, mert Törökországban a félelem és besúgás kultúrája uralkodik. Hangsúlyozza azt is, hogy az iszlámot és a terrorizmust nem szabad összemosni, az egyesület pedig szeretné elérni, hogy ne a muszlimok töltsék be az ellenség szerepét.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik