Nagyvilág europoli

Zelenszkij bemutatta a győzelmi tervét az EU vezetőinek, amivel szerinte jövőre véget érhetne a háború

Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP

Volodimir Zelenszkij egy nappal az ukrán parlament után az Európai Unió csúcsán a tagországok vezetőinek is bemutatta az Oroszországgal szemben vívott háború befejezésére vonatkozó „győzelmi tervét”. Zelenszkij a Charles Michellel – a blokk miniszterelnökeiből álló –, Európai Tanács elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, a csúcstalálkozó alkalmat ad az ukrán stratégiáról való egyeztetésre, amivel „valós diplomáciára lehet kényszeríteni Oroszországot”.

Zelenszkij elmondta, hogy az Ukrajnának nyújtott európai támogatás életeket mentett meg, és „bebizonyította, hogy egy európai háború nem fog az agresszornak kedvezni”. „Együtt kell megállítanunk ezt a háborút, biztosítanunk kell, hogy a békéhez szükséges feltételek teljesüljenek, az ukránok és az önök nemzetei érdekében” – mondta a Deutsche Welle tudósítása szerint.

Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „erősítéseket készíti elő a háború folytatása érdekében, nem annak a befejezésére készül”, és megemlítette, hogy az agresszor Észak-Koreától, Kínától és Irántól is segítséget kap ehhez.

Ha most elkezdjük megvalósítani és követjük a győzelmi tervet, legkésőbb jövőre véget vethetünk a háborúnak

– mondta Volodimir Zelenszkij, hozzátéve, hogy „Oroszországot felelősségre kell vonni az általa okozott pusztításért.”

Az ukrán elnök ismét arra kérte partnereit, hogy országát hívják meg hivatalosan a NATO-ba, ugyanis ez megerősítené diplomáciai álláspontjukat a jövőbeli tűzszüneti tárgyalásokon. Azt mondta,

a háború végén Ukrajna több százezer modern harci tapasztalattal rendelkező katonájával készen állna az EU és az Egyesült Államok katonai támogatására,

így szabadon foglalkozhatnának más prioritásokkal a szövetségesek.

Zelenszkij szerint Ukrajna kiritikus nyersanyagainak, mint a lítiumnak és más természeti erőforrásainak megvédése biztosítaná, hogy minden szövetséges részesülhessen azokból, ahelyett, hogy Oroszország tenné magáévá a készeleteket.

Orbán Viktor arról posztolt az uniós csúcs előtt, hogy amit látott az ukrán elnök felvázolt győzelmi tervéből, az több mint rémisztő. Arról itt írtunk hosszabban, hogy a magyar miniszterelnök úgy követel valamit a Migrációs csúcson, mintha nem pont ugyanezt akarná az összes többi kormányfő is.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik