Nagyvilág

Atomtámadások túlélőinek japán szervezete kapta a 2024-es Nobel-békedíjat

Jonathan NACKSTRAND / AFP
Jonathan NACKSTRAND / AFP

A Nihon Hidankjo japán szervezet kapta a 2024-es Nobel-békedíjat – jelentette be a norvég Nobel-bizottság pénteken. ítéli oda. Az indoklás szerint az 1944-es hirosimai és nagaszaki atombomba-támadások túlélőinek, más néven hibakusáknak alulról szerveződő mozgalma a nukleáris fegyverektől mentes világ elérése érdekében tett erőfeszítéseivel érdemelte ki a díjat és azért, mert tanúvallomásokkal tudja alátámasztani, hogy miért nem szabad soha többé atomfegyvereket használni.

A bizottság szerint a hibakusák személyes történeteik megosztásával, oktatási kampányok indításával és a nukleáris fegyverek elterjedésének veszélyeire való figyelmeztetésekkel döntő szerepet játszottak a nukleáris fegyverek elleni globális ellenállás kialakulásában és tapasztalataik megosztása segít érzékeltetni az e fegyverek által okozott elképzelhetetlen szenvedést.

Hozzátették, hogy ugyan a Nobel-bizottság elismeri azt a pozitív tényt, hogy közel 80 éve nem vetettek be nukleáris fegyvert háborúban, aggodalmának adott hangot amiatt, hogy ez a tabu az utóbbi időszakban veszélybe került. A két japán városra ledobott atombombák hozzávetőlegesen 120 ezer ember halálát okozták.

2023-ban Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivista kapta a Nobel-békedíjat, de az Iránban bebörtönzött emberi jogi aktivista mellett a díjjal azt a több százezer embert is elismerték, akik az azt megelőző évben az iráni rezsim nőkkel szembeni diszkriminációs és elnyomó politikája ellen tüntettek.

A Nobel Intézet korábbi tájékoztatása szerint idén a január 31-i határidőig összesen 286 jelölés érkezetett a díjra, ebből 197 egy-egy személy volt, 89 pedig valamilyen szervezet volt.

A díjra érvényes jelölést adhatnak be szuverén országok államfői, valamint parlamentjeinek és kormányainak tagjai, a Nemzetközi Bíróság és a hágai Állandó Választottbíróság, illetve a Nemzetközi Jogi Intézet, a Nők Nemzetközi Ligája a Békéért és a Szabadságért Nemzetközi Tanácsának tagjai. Ugyancsak jelölhetnek a történelem, a társadalomtudományok, a jog, a filozófia, a teológia és a vallás területén dolgozó egyetemi professzorok, valamint egyetemek és kutatóintézetek vezetői, korábbi Nobel-békedíjasok, Nobel-békedíjjal kitüntetett szervezetek igazgatósági tagjai, és a norvég Nobel-bizottság jelenlegi és korábbi tagjai és tanácsadói.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik