A következő élő közvetítés része Von der Leyen és Weber is beolvasott Orbánnak, megvolt a miniszterelnök első szócsatája Magyar Péterrel – három és fél órán át vitáztak a magyar elnökségről az EP-ben

Orbán az EU előtt álló problémákat sorolja

FREDERICK FLORIN / AFP
FREDERICK FLORIN / AFP

Tisztességes közvetítőként konstruktív együttműködésre törekszik mindenkivel a magyar elnökség, de ez a feladat nem csak ügyintézés, politikai céljaink is vannak, a változás hangja és katalizátora akarunk lenni – jelentette ki Orbán. Mint mondta, problémákat vetünk fel és javaslatokat teszünk, de a döntést nem a magyar elnökségnek, hanem az uniós intézményeknek kell meghozniuk.

A miniszterelnök a legnagyobb problémaként a versenyképességet említi: az unió versenyképessége és termelékenysége romlik, a gazdasági növekedés csekély, az energia megdrágult, emiatt a termelés visszaesett. A magyar elnökség azt javasolja, hogy ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a zöld átmenet önmagában megoldást jelent erre a problémára, a dekarbonizáció nem jelentheti munkahelyek megszűnését, klímapolitikát nem lehet iparpolitika nélkül folytatni – mondja, az autóipar helyzetére utalva.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik