A következő élő közvetítés része Von der Leyen és Weber is beolvasott Orbánnak, megvolt a miniszterelnök első szócsatája Magyar Péterrel – három és fél órán át vitáztak a magyar elnökségről az EP-ben

Orbán: Amit önöktől hallottam, az tiszta politikai propaganda

Philippe BUISSIN / EP
Philippe BUISSIN / EP

Ismét Orbán Viktor kapta meg a szót, a miniszterelnök megköszönte a hozzászólásokat, majd azt mondta, szívesen vitatkozott volna az elnökségi programjukról, de az „láthatóan önöket nem érdekli”.

Amit önöktől hallottam, az tiszta politikai propaganda

– tette hozzá. Amin Orbán meglepődött, az a bizottsági elnök hozzászólása. „Én szándékosan nem hoztam szóba a vitás pontokat. Szerencsétlen dolognak tartom, amit az elnökasszony csinál, hogy a nézetkülönbségeket rávetíti az elnökségi munkára. Régen ilyen nem fordulhatott volna elő. Régen a bizottság egy semleges intézmény volt, most viszont egy politikai testületet csináltak belőle.”

Szándékosan kerültem Ukrajnát, de beszéljünk róla – folytatta Orbán.

Semmi közös nincs 1956 és az ukrán háború között. Minden analógiát visszautasítok. De szívesen beszélek arról, hogy már az angolszász nyilvánosságban is van egy mondat: ha győzni akarunk, akkor kell elég bátorság, hogy beismerjük: vesztésre állunk.

Orbán szerint az ukrajnai háború ügyében az unió úgy tesz, mintha ez nem így lenne. „Az EU elhibázott stratégia szerint vágott bele a háborúba, ezen változtatni kell. Ha ezen megyünk tovább, akkor veszíteni fogunk. Minden háborúban kell kapcsolattartás. Most is ezrek halnak meg Ukrajnában. Így nem lesz megoldás a harctéren.”

Méltánytalan Orbán szerint az a vád is, hogy kiengedték az embercsempészeket. Orbán szerint letartóztatás után kitoloncolják, és kétszeres büntetéssel fenyegetik őket, ha visszatérnek.

Mi megszabadítottuk Európát kétezer embercsempésztől

– állította.

Sosem fogunk beletörődni abba, hogy az európai egység azt jelenti, hogy be kell fogni a szánkat – tette hozzá, immáron Manfred Webernek címezve.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik