A következő élő közvetítés része Von der Leyen és Weber is beolvasott Orbánnak, megvolt a miniszterelnök első szócsatája Magyar Péterrel – három órán át vitáztak a magyar elnökségről az EP-ben

Kisebb botránnyal indult a keddi sajtótájékoztató

FREDERICK FLORIN / AFP
FREDERICK FLORIN / AFP

A miniszterelnök már kedden megérkezett Strasbourgba, ahol sajtótájékoztatót is tarott. A rendezvény kisebb botránnyal indult: a DK ifjúsági szervezetének egyik tagja rontott a miniszterelnök asztalához, és nekiszegezte a kérdést, hogy mennyiért adta el a hazát. A miniszterelnök később csak egy „újabb DK-s pojácaként” hivatkozott rá. Orbán a sajtótájékoztatón a többi között arról beszélt, hogy:

  • javítani kell az Európai Unió gazdasági termelékenységén, ezért egy új európai versenyképességi paktumot fogadtatna el a vezetőkkel.
  • A migráció kérdésében megismételte 2015 óta meglévő álláspontját, és hangsúlyozta, hogy külső hotspotokra van szükség.
  • Azt is javasolta, hogy az euróövezeti csúcstalálkozók mintájára vezessék be a schengeni csúcstalálkozók rendszerét is.
  • Az EU nyugat-balkáni bővítését is sürgette a miniszterelnök, külön kihangsúlyozva, hogy mindebből nem lehet kihagyni Szerbiát sem.
  • Végül kiadta a magyar soros elnökség jelszavát: „Make Europe Great Again”.
FREDERICK FLORIN / AFP Biztonságiak elfogják Gyekiczki Mártont, a DK ifjúsági szervezetének tagját, aki megzavarja Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatóját az Európai Parlament plenáris ülése alatt, a kelet-franciaországi Strasbourgban, 2024. október 8-án.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik