Nagyvilág

Amerikánó: „És akkor mi van?”

A 24.hu és a Partizán együttműködésében készül az amerikai elnökválasztással foglalkozó Amerikánó: a podcast a Partizánon hallható, a 24.hu-n pedig hetente felváltva közölnek írásokat a műsor szereplői, azaz Feledy Botond, Kerner Zsolt és Pap Szilárd István. Ezen a héten Feledy Botond pillant be a kulisszák – és a jelöltek háta – mögé.

Donald Trump egyedül üldögélt a Fehér Ház egyik termében. Magára hagyták tanácsadói, miután nem tudták meggyőzni arról, hogy a Kapitóliumra betört tömeget próbálja meg visszafogni. Trump a Fox News csatornát nézte egész nap, és közben twitterezett.

Az aznapra összehívott tüntetésről korábbi tanácsadója, Steve Bannon, aki azóta letöltendő börtönbüntetést kapott, a megelőző napon – 2021. január 5-én – azt mondta a podcastjában, hogy a pokol kapui nyílnak meg másnap. Ez meglehetősen pontos leírásnak bizonyult.

A Kapitólium ostroma egyedülálló a modern amerikai történelemben. A tömegtüntetésből egy erőszakos mag kivált, majd átmászott az épületet körbevevő kerítéseken, és betört a szövetségi törvényhozás termeibe.

Ez nem akármilyen napon történt.

Mike Pence alelnök és az alsóház képviselői ezekben az órákban voltak hivatottak, hogy szavazataikkal megerősítsék a 2020 novemberében zajlott elnökválasztás végeredményét, vagyis jóváhagyják az elektori szavazatok érvényességét. Ahogy emlékszünk, pont ezt kérdőjelezte meg Trump és mozgalma, vitatva a választás érvényességét.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik