Nagyvilág

5 svéd eredmény, amelyek jobbá tették a világot

Armand Duplantis, a svéd rúdugró sztár nemrég azzal írta be magát a történelembe, hogy világrekordot döntött a párizsi olimpián. De nem ez az egyetlen terület, ahol a svédek emlékezetes teljesítményt nyújtottak, és ezzel megragadták a világ figyelmét: számos innováció és jó gyakorlat feltalálása fűződik a nevükhöz. Az alábbi eredmények jól példázzák a találékonyságukat és az előremutató gondolkodásukat.

1. Elindították a zenei streaming világforradalmát

2006-ban Daniel Ek és Martin Lorentzon olyasmit álmodtak meg Stockholmban, amely alapjaiban átalakította, ahogyan a zenehallgatásról gondolkodunk. Létrehozták a Spotify platformot, ami lehetővé tette, hogy a világ összes zenéje egy helyen elérhető legyen, és bármikor legálisan hozzájuk férhessünk.

2. Feltalálták a beültethető pacemakert

A pacemakerek, más néven szívritmus-szabályozók az orvostudomány életmentő vívmányainak bizonyultak. Az első, teljesen beültethető készüléket Rune Elmqvist és Åke Senning sebészek fejlesztették ki Svédországban 1958-ban, amelyet sikeresen teszteltek is az első páciensükön. Az illető végül 86 éves koráig élt.

3. Visszaszorították a dohányzással kapcsolatos rákos megbetegedések számát

Svédország a világ első füstmentes államaként vonul be az évkönyvekbe, ugyanis a felnőttek nagyjából 5 százaléka fogyaszt hagyományos dohánytermékeket, miközben a svéd nikotinfogyasztási arány hozzávetőlegesen megegyezik az EU-s átlaggal. Ezzel a svédek elérték, hogy az EU-s átlag felét sem éri el náluk a tüdőrákra visszavezethető halálozások száma, és az összes rákos halálozás is 38 százalékkal kevesebb. A szép számok mögötti magyarázat részben az, hogy a dohányzó személyek közül is sokan álltak át füst nélküli megoldásokra, például a szintén svédek által feltalált nikotinpárna használatára. A füst nélküli megoldások használatával ugyanis alacsonyabb károsanyag-kitettség érhető el a hagyományos cigarettához képest*. Mindamellett hozzá kell tenni, hogy ezek sem kockázatmentesek, és nikotint tartalmaznak.

4. Biztonságosabbá tették az autós utazást

Nem túlzás azt állítani, hogy Nils Bohlin 1959-es innovációja több millió életet megmentett. A Volvo biztonsági mérnökeként ugyanis ő találta fel a hárompontos biztonsági övet, amely mára minden autónál alapkövetelménynek számít. Statisztikák szerint a hárompontos kialakítás körülbelül 50 százalékkal csökkenti a halálesetek kockázatát egy frontális ütközés esetén.

5. Megalapították az innováció és a tudomány leghíresebb díját

Mi sem bizonyítja jobban a svédek innovatív szellemiségét, mint hogy létrehozták a tudományok, az irodalom és a békefenntartás kiválóságainak járó Nobel-díjat. Alfred Nobel, a dinamit feltalálója 1895-ben vagyonának jelentős részét egy olyan alapítvány létrehozására fordította, amely az emberiség javát szolgáló felfedezéseket támogatja. Ennek „megkoronázása” lett a Svéd Királyi Tudományos Akadémia aranyérme, amely máig nagy köztiszteletnek örvend.

 

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

Ez a médiatartalom társadalmi célú reklám, mely készült a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére. További információkat talál az égéshelyett.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik