Élő Nagyvilág

Ukrán dróntámadásban halt meg egy orosz nő

TATYANA MAKEYEVA / AFP
TATYANA MAKEYEVA / AFP

Az előző nap legfontosabb eseményeit itt olvashatja vissza.

600 ezerrel nőtt az orosz hadiiparban dolgozók száma tavaly óta

Hatszázezer fővel nőtt tavaly óta a foglalkoztatottak száma az orosz hadiiparban – jelentette ki Gyenyisz Manturov, orosz első miniszterelnök-helyettes a Vedomosztyi című gazdasági lapban kedden megjelent interjújában.

Előzetes becsléseink szerint az állami védelmi megrendelés jelentős növekedése okozta rendkívüli létszámszükséglet csúcspontját általában véve már meghaladtuk. Ugyanakkor a munkaerőpiacon továbbra is hiány van. A védelmi iparban dolgozók száma csak tavaly több mint 500 ezer fővel nőtt, 2024 első felében pedig további 100 ezerrel

– mondta Manturov.

„Ilyen körülmények között előtérbe kerül a munkatermelékenység növelésének feladata, elsősorban a vállalatok műszaki berendezésének lecserélése és a folyamatok fokozott automatizálása révén. 2023-ban a védelmi iparban a munkatermelékenység 18 százalékkal nőtt, idén azt tervezzük, hogy ezt a dinamikát tovább javítjuk” – tette hozzá.

Manturov szerint a hadiipar alkalmazottjaira a „különleges hadművelet” után is szükség lesz.

„Az állami fegyverprogram a különleges hadművelet után biztosan gondoskodni fog a haditechnikai tartalékok feltöltéséről, ami a tervek szerint összesen legalább három-négy évig fog tartani” – nyilatkozott a miniszterelnök-helyettes.

A moszkvai régióra eresztett dróntámadást Ukrajna, egy nő meghalt

Életét vesztette egy 46 éves nő, és hárman megsebesültek az orosz fővárostól mintegy félszáz kilométerre, északkeletre található Ramenszkoje város elleni dróntámadásban – közölte Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója.

Pilóta nélküli repülőszerkezetek egy lakóház 10. és 11. emeletén tüzet okoztak, egy másikban pedig, a nyolcadik emeleten, károkat. Az első jelentések egy kilencéves gyermek haláláról is beszámoltak, de ezt később cáfolták.

Vorobjov szerint összesen 14 drónt lőttek le éjszaka a moszkvai régióban, Podolszk, Ramenszkoje, Ljuberci, Domogyedovo és Kolomna környékén.

Szergej Szobjanyin, moszkvai polgármester bejelentette, hogy az egyik pilóta nélküli repülőgép roncsai a Zsukovszkij nemzetközi repülőtér közelében zuhantak le, amelyet lezártak a forgalom elől.

Lelőtt drónok repeszei által okozta károkról számolt be Mihail Suvalov, a Moszkva megyei Kasira város polgármestere is. A lehulló darabok egy óvoda és egy lakóház épületét rongálták meg.

A helyi hatóságok szerint a brjanszki régió légterében 59, a kalugaiban hét, tulaiban pedig két drónt lőtt le a légvédelem. Hasonló támadást jelentettek Lipeck megyéből is.

Olvasói sztorik