Nagyvilág

Közeleg Orbán és Magyar első verbális ütközete, Strasbourgban indulhat a menet

MTI
MTI

Előreláthatóan szeptember 18-án délelőtt Strasbourgban kerül sor a magyar miniszterelnök és a legerősebb hazai ellenzéki párt vezetője közötti első szóbeli összecsapásra, a magyar soros EU-tanácsi elnökség parlamenti programismertetése alkalmából. A frakciók többsége profitálni próbál majd Orbán Viktor jelenlétéből.

A Szabad Európa cikke szerint semleges pályán, az Európai Parlament strasbourgi székhelyén vívhatja meg az első szócsatát a Fidesz elnöke legerősebbnek tűnő kihívójával, a Tisza Párt elnökével. Magyar Péter és Orbán Viktor első közvetlen verbális összecsapására abból az alkalomból kerülhet sor szeptember 18-án a délelőtti órában, hogy a magyar miniszterelnök ismerteti a soros EU-tanácsi elnökség programját, majd közvetlenül ezután részt vesz az erről tartandó plenáris vitán.

A soros elnökséget adó ország miniszterelnöke a hagyományok szerint az elnökség elején mutatja be a féléves programot az európai képviselők előtt. Orbán meghívását júliusban végül hivatalosan időhiányra hivatkozva szeptemberre halasztották. A magyar miniszterelnök meghívásáról a tervek szerint szeptember 12-én hozza meg a végleges döntést az EP legfőbb vezető testülete, az elnökök értekezlete. Úgy tudjuk, hogy kevés kivételtől eltekintve a parlamenti frakciók többsége támogatja a magyar kormányfő meghívását.

Egy parlamenti bennfentes szerint a politikai centrumban helyet foglaló nagy pártok politikai hasznot remélnek Orbán jelenlététől, és abban bíznak, hogy az ellentmondásos magyar miniszterelnök egységbe forrasztja a pártcsoportjukat, amelyeknek kohézióját erősen kikezdte a júniusi európai választások utáni politikai alkufolyamat.

A magyar miniszterelnöknél ideálisabb alanyt nagyítóval sem lehetne találni erre

– mondta a lapnak egy parlamenti megfigyelő.

Várakozások szerint az Európai Néppárt színeiben a Tisza Párt a vita során legalább kétszer felszólalási lehetőséget kaphat, képviselői interpellálhatják majd a magyar kormányfőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik