Nagyvilág

San Franciscóban csaptak le a 46 éves Horváth Bencére, aki katonai rádiókat akart Oroszországba csempészni

Múlt pénteken letartóztattak egy Horváth Bence nevű, 46 éves, magyar férfit az Egyesült Államokban, San Franciscóban – közölte az amerikai ügyészség.

A vádak szerint azért, mert „társaival összeesküdött, amerikai eredetű, rádiókommunikációs technológia illegális, engedély nélküli exportálására, orosz kormányzati végfelhasználók számára”.

Az ügy fontosságát jelzi, hogy öt különböző hatóság képviselői jelentették be a letartóztatást: Matthew M. Graves, amerikai ügyész, Matthew Olsen, nemzetbiztonsági ügyekért felelős, helyettes főügyész, Eric DeLaune, a Belbiztonsági Nyomozások (HSI) New Orleans-i Területi Irodájának különleges ügynöke, Darrin K. Jones, a Védelmi Bűnügyi Nyomozó Szolgálat (DCIS) Délkeleti Területi Irodájának különleges ügynöke, továbbá Trey McClish, a Kereskedelmi Minisztérium Exportellenőrzési Hivatalának (DOC) Dallas-i Területi Irodájának különleges ügynöke.

A magyar férfit augusztus 23-án tartóztatták le, amikor megérkezett a San Franciscó-i Nemzetközi Repülőtérre. A hatóságok szerint Horváth és társai egy multinacionális beszerzési hálózatot irányítottak, amely közvetlenül szerződött különböző orosz, kormányzati szervekkel és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például működő rádiókommunikációs rendszerek kiépítése Oroszország Kurszki régiójában, az orosz-ukrán határ mentén.

Azt állítják, Horváth személyesen intézte az amerikai eredetű rádiókommunikációs technológia vásárlását és csempészését orosz kormányzati végfelhasználóknak egy Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban található, leányvállalati hálózaton át.

Az ügyészség közleményében megfogalmazott gyanú szerint Horváth és hálózatának tagjai 2023 januárja körül kezdeményeztek tárgyalásokat egy kis, amerikai rádióelosztó céggel, amerikai gyártású, katonai minőségű rádiók és kapcsolódó kiegészítők beszerzéséről és Oroszországba exportálásáról.

Mint írják, a következő hónapokban Horváth megszerezte ezeket a tételeket, 200 darab katonai minőségű rádiót vásárolt, amelyeket egy lettországi szállítmányozón keresztül tervezett Oroszországba átszállítani. De nem járt sikerrel, mivel az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala lefoglalta a szállítmányt, megakadályozva, hogy a rádiók tiltott orosz végfelhasználók kezébe kerüljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik