Nagyvilág

A Kamala Harris kampányára érkezett adományok már a félmilliárd dollárt is meghaladták

Jacek Boczarski / ANADOLU / Anadolu via AFP
Jacek Boczarski / ANADOLU / Anadolu via AFP

Kamala Harris elnökválasztási kampánya öt hét alatt 540 millió dollár támogatást gyűjtött össze, írta Jen O’Malley Dillon kampányfőnök közleménye. A beérkezett adományok összege a demokrata elnökjelölő konvenció (DNC) napjaiban lépte át a félmilliárd dollárt, az elnökjelölt beszédét követő órában pedig rekordmértékű felajánlás folyt be.

Harris kampánya július 21. után indult, amikor Joe Biden jelenlegi elnök bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, és maga helyett alelnökét javasolja a tisztségre. Harris kampányának elindulása megfordította a kampányadományok összegéről szóló verseny állását a demokrata és republikánus elnökjelölt között. Donald Trump kampánycsapatának bejelentése szerint júliusban csaknem 139 millió dollár érkezett be, és augusztus elején 327 millió dollár állt rendelkezésére a választási küzdelem finanszírozásához.

Júniusban, Biden elnökjelöltségének utolsó teljes hónapjában Trump vezetett a beérkezett kampányadományokat tekintve. Az elnökjelölti kampányokhoz közvetlenül érkező támogatások mellett külön gyűjtenek politikai adományokat a szervezetileg független politikai akcióbizottságok (Political Action Committee – PAC), amelyek különböző politikai célok mentén alakulnak és állnak be a jelöltek mögé.

A Donald Trump mögött álló 10 legnagyobb politikai akciószervezet az év eleje óta mintegy 305 millió dollárt gyűjtött, míg a Kamala Harris támogató 10 legnagyobb PAC 199 millió dollárral rendelkezik a nyilvánosan elérhető adatok szerint.

Kapcsolódó
Míg a demokraták örömöt próbálnak csempészni a politikába, a republikánusoknál váratlan szövetség formálódik
A Demokrata Párt csütörtökön záruló jelöltállító gyűlésén az amerikai közélet színe-java felsorakozott Kamala Harris mögött. Eközben a republikánusok egy új szövetségest üdvözölhetnek, bár az kérdés, hogy ez merre mozdítja majd el a közvélemény-kutatási számokat.
Kapcsolódó
Az Obama házaspár ellopta a show-t, miközben közösen kampányoltak Harris mellett és Trump ellen
A volt amerikai elnök és a volt first lady a demokraták jelöltállító-gyűlésén szólalt fel.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik