Élő Nagyvilág

Ukrajna az egyik legnagyobb dróntámadását kísérelte meg Moszkva ellen a polgármester szerint

SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP
SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az egyik legnagyobb dróntámadás indult Moszkva ellen, de a polgármester szerint nem sikerült

Ukrajna szerdán minden idők egyik legnagyobb dróntámadását indította Moszkva ellen – közölte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester hozzátéve, hogy a légvédelem a főváros felé repülő legalább tíz drónt semmisített meg. A városvezető szerint a drónok egy részét már Podolszk felett semlegesítették. Ez a Moszkva vonzáskörzetébe tartozó város mindössze 38 kilométerre fekszik a Kremltől.

A védelmi minisztérium légvédelmi rendszerei továbbra is visszaverik az ellenséges UAV-támadásokat – ismertette Szobjanyin a Telegram üzenetküldő platformon közzétette üzenetében helyi idő szerint 4 óra 43 perckor. Moszkva polgármestere úgy fogalmazott:

Ez az eddigi egyik legnagyobb próbálkozás, hogy drónok segítségével támadják meg Moszkvát. Továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet.

Elmondása szerint az előzetes információk alapján a támadások sérülést, kárt nem okoztak.

Az utóbbi hónapokban Ukrajna mind többször indított támadást egy-két drónnal Moszkva ellen, ezek azonban jelentős károkat nem okoztak. A szerdai támadás valamivel nagyobbnak tűnik, mint az a tavaly májusi, amikor legalább nyolc drónt semmisítettek meg a főváros felett. Arról az offenzíváról Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy nyilatkozott, hogy Kijev megpróbált ráijeszteni Oroszországra, illetve provokációnak minősítette az ukrán katonai műveletet.

Az oroszok az ellenük indított támadások valódi nagyságát általában a nyilvánosságban nem ismertetik, hanem csak azokról a drónokról szoktak beszámolni, amelyeket a légvédelemnek sikerült megsemmisítenie. Ami a támadások okozta károk mértékét illeti, ezek nyilvános ismertetésében sem Oroszország, sem Ukrajna nem jeleskedik, leszámítva, ha lakóházak vagy polgári létesítmények rongálódnak meg, illetve polgári áldozatok vannak.

Olvasói sztorik