Nagyvilág

A feketék és a fiatalok szavazatait kell visszaszereznie Kamala Harrisnek

Jessica Christian / The San Francisco Chronicle / Getty Images (Illusztráció)
Jessica Christian / The San Francisco Chronicle / Getty Images (Illusztráció)
Egy friss közvélemény-kutatás szerint a Demokrata Párt elnökjelöltjének erősödik a pozíciója, de még sokan vannak, akiket meg kell győznie arról, hogy ő a legalkalmasabb jelölt az Egyesült Államok vezetésére.
  • „Mindkettejükkel kapcsolatban van tapasztalatunk, és mindketten hazugok. Olyasvalakire van szükségünk, aki tartja a szavát. Most szarban van az ország.”
  • „Nagyon nehéz szavazni, mert egyik jelölt sem jó. Biden túl öreg. Trump túl rasszista, (…) és ha ő valamivel kapcsolatban határozott véleménye van, akkor nehéz megingatni. Nehéz dönteni kettejük között.”

A fenti idézetek olyan afroamerikai fiataloktól származnak, akik június elején vettek részt egy népszerű zenei fesztiválon Philadelphiában. A Washington Post azért látogatott el a rendezvényre, hogy megtudja, mit gondolnak a fesztiválozók a közelgő elnökválasztásról. A cikkből az rajzolódott ki, hogy a fiatal feketék csalódottak voltak az elnökválasztás akkori két fő jelöltjével, Joe Biden mostani és Donald Trump korábbi elnökkel kapcsolatban. Volt, aki egy harmadik szereplőre vágyott, akadt, aki csak azért voksolt volna Bidenre, mert Trumpra semmiképpen nem akart, mások inkább Trumpnak szavaztak volna bizalmat.

Elkedvetlenedett szimpatizánsok

Bár egyetlen cikkből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, a riport mégis jól tükrözi azt a képet, amely a közvélemény-kutatásokból is látszik, miszerint az utóbbi egy-két évben Biden és a Demokrata Párt elvesztette a törzsszavazóinak, a feketék egy részének bizalmát, ráadásul a fiatalok körében is egyre népszerűtlenebbé vált. Az elnöknek a választástól való visszalépésével, illetve a fekete és indiai szülők gyermekeként felnőtt Kamala Harris jelölésével megnyílt az út e szavazói csoportok visszanyeréséhez.

Carlos Avila Gonzalez / San Francisco Chronicle / Getty Images

A mostani helyzet megértéséhez érdemes visszamennünk az időben úgy 3–4 évet. A Pew Research kutatóintézet 2021 júniusában közölt egy felmérést arról, hogy melyik demográfiai csoportok kire szavaztak a megelőző elnökválasztáson. A kutatás szerint a Biden-táborban tízből négy ember nem fehér volt, vagyis a fekete szavazók túlnyomó többsége – 92 százaléka – lojális maradt a Demokrata Párthoz.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik