Nagyvilág

„Nem büntetőjogi természetű” – megérkezett a hivatalos jelentés Navalnij haláláról

AFP
AFP

Hat hónappal Alekszej Navalnij halála után az orosz ellenzéki politikus felesége megkapta az orosz Nyomozó Bizottság férje halálával kapcsolatos jelentését – erről Navalnij özvegye számolt be egy Youtube videóban. A mindössze három oldalas dokumentumban az orosz hatóságok arra jutottak, hogy Navalnij börtönben történt halála nem volt bűntetőjogi természetű, ezért a  nem indítanak nyomozást az ellenzéki politikus halálval kapcsolatban.

A  Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet vizsgálóbizottságának hivatalos levelében, amelyet az emigrációban élő Julija Navalnaja három héttel ezelőtt kapott meg, az szerepel, hogy a hivatalos vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy Navalnij halála „betegségek kombinációjának” következménye, beleértve az epehólyag- és hasnyálmirigy-gyulladást, valamint a porckorongsérvet. A jelentésben továbbá szerepel, hogy Navalnij halála „aritmogén (szívritmuszavar) jellegű volt”, amelyet a „vérnyomás kritikus emelkedése” váltott ki.

A dokumentum szerint Navalnij február 16-án egy séta közben hirtelen rosszul lett. A helyszínre érkező orvosok megpróbáltak segíteni rajta, sikertelenül. Julija Navalnaja „szánalmasnak” és „gúnynak” nevezte a hivatalos magyarázatot, és azt mondta, hogy a boncolási eredményekhez és a videófelvételekhez való hozzáférés iránti kérelmeket többször is elutasították.

Elvárják, hogy elhiggyük, Alekszej, aki elég jól volt ahhoz, hogy kimenjen sétálni a mínusz 20 Celsius-fokba, szinte azonnal meghaljon?

– vetette fel az özvegy, aki azt is elmondta, bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy Navalnijt visszazárták a cellájába, miután rosszul lett, hogy egyedül haljon meg. Elmondta azt is, hogy az orosz nyomozók továbbra sem hajlandóak visszaadni Navalnij holmiját a családjának, és szerinte ennek csak egyetlen magyarázata lehet:

Meggyilkolták, és most megpróbálják elrejteni a nyomokat, amennyire csak lehetséges.

Az özvegy szerint visszatartják Navalnij ruháit, könyveit, jegyzetfüzeteit, naplóit és még a keresztjét is.

Egy nappal azelőtt, hogy a börtönhatóság bejelentette Navalnij halálát, a politikus – akit Vlagyimir Putyin első számú ellenségeként tartanak számon – fittnek és jó hangulatúnak tűnt a bírósági videofelvételen közvetített tárgyaláson.

Alekszej Navalnij február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. A Kreml tagadja, hogy az orosz államnak vagy Vlagyimir Putyin elnöknek bármi köze lett volna halálához.. Navalnijt március 1-jén Moszkvában temették el. A szertartáson felesége nem vett részt. Nemrég a moszkvai városi bíróság törvényesnek ismerte el a Julija Navalnaja ellen kiadott letartóztatási parancsot, amelyet júliusban adott ki első fokon a Baszmannij kerületi bíróság azzal az indoklással, hogy a nő szélsőséges szervezet tagja. Az elfogatóparancs ezzel jogerőre emelkedett. Navalnaját azzal vádolják, hogy részt vett a néhai férje által vezetett, Oroszországban szélsőséges szervezetnek nyilvánított Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) tevékenységében.

(Meduza, Politico)

Kapcsolódó
Putyin kedvenc FSZB-s bérgyilkosa volt a kulcsfigurája a hidegháborút idéző tömeges fogolycserének
Ilyen volumenű fogolycserére a nyolcvanas évek óta nem került sor Nyugat és Kelet között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik